News Flash:

Alexandru cel Mare impotriva getilor

7 Ianuarie 2014
1978 Vizualizari | 0 Comentarii
Regele Macedoniei venise impotriva Tribalilor, un neam tracic dela nord de Balcani, in dreptul Olteniei, pentru ca aflase ca vor sa se rascoale. Tribalii s-au retras in fata lui Alexandru si o parte s-au refugiat intr-0 insula a Dunarii. Armata macedoneana ii urmareste si, cu acest prilej, Alexandru face si o scurta incursiune impotriva Getilor pe tarmul stang, in Oltenia, dupa cat se pare. Trecerea falangei si a cavaleriei macedonene a avut loc noaptea, cu barci de ale localnicilor facute din trunchiuri de copac scobite (monoxile).
“Caci era foarte mare belsug de astfel de barci- ne spune Arrian - intrucat riveranii Istrului se foloseau de ele pentru pescuitul in fluviu precum si cand merg unii la altii in sus pe Dunare si, nu mai putin, foarte adesea, pentru pradaciuni”.
Pe malul getic erau lanuri inalte de grau.
“La ziua – continua izvorul nostru – Alexandru a luat-o prin semanaturi, poruncind pedestrimii sa inainteze catre tinuturile nelucrate, culcand graul cu sulitele aplecate; iar calaretii urmau indata prin partea de lanuri pe unde inaintase falanga; apoi, cand au iesit din semanaturi, Alexandru lua in persoana comanda cavaleriei asezate la aripa dreapta, iar comanda falangei oranduite in careu o dadu lui Nicanor. Getii, cari adunasera o armata de vreo 4000 de calareti si mai bine de 10.000 de pedestrasi, nu au rezistat insa nici macar primului atac al calarimii -pentru ca nu se asteptasera de fel la indrazneala lui Alexandru care, fara sa faca pod peste apa, trecuse asa de usor, intr-o singura noapte, peste Istru, cel mai mare dintre toate raurile, iara de alta parte si incheietura falangei era inspaimantatoare si atacul cavaleriei irezistibil. De aceea, dintru intai, ei fugira catre orasul lor – care era ca la o parasanga (circa 6 km.) de Istru; cand insa vazura pe Alexandru aducand in graba falanga la atac de-a lungul malului, – pentru ca nu cumva pedestrasii sa poata fi inconjurati de Getii care ar fi intins o cursa – iar pe calareti inaintand de front, Getii parasira din nou orasul lor, care era rau intarit, luand cu ei calari atatia copii si atatea femei, cate au putut duce caii, si se indreptara spre tinuturile pustii, cat mai departe de fluviu. Alexandru ia orasul Getilor si toata prada pe care acestia o lasasera indarat; da apoi prada lui Meleagru si Filip, sa o duca spre casa, iar el, dupa ce darama din temelii orasul, inchina jertfe pe malul Istrului lui Zeus måntuitorul, lui Heracles si Istrului insusi, ca nu i-a fost potrivnic la trecere, si aduce inapoi, la grosul oastei, in aceeasi zi, pe toti cei cu cari plecase, sanatosi si teferi”.
Intors pe malul drept, Alexandru primeste soli de la dileritele neamuri libere de Traci, locuind pe malurile Dunarii si chiar de la regele Tribalilor, impotriva caruia pornise expeditia. Dupa care, pleaca mai departe, impotriva altor neamuri tracice din vestul si sud-vestul Peninsulei Balcanice.
Marturia lui Ptolemeu are o deosebita importanta si ne permite sa tragem o serie de concluzii cu privire la situatia Getilor in vremea aceea. Tarmul Dunarii apare ca foarte populat, de vreme ce s-a putut trece intr-o singura noapte, o armata intreaga cu barcile localnicilor. Getii au bogatii: Alexandru ridica o prada insemnata, dupa cucerirea numai a unui singur oras. Populatia acestui oras era in numar apreciabil, din moment ce patru mii de calareti nu pot lua pe caii lor decat o parte din femeile si copiii care-l locuiau. In sfarsit, intinsele lanuri de grau ne arata ca agricultura era in vremea aceea ca si mai tarziu, pe timpul lui Decebal, una din indeletnicirile de capetenie ale Getilor.
sursa: Constantin C. Giurescu – Istoria romanilor/istoriiregasite
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

regele macedoniei tribalilor alexandru armata macedoneana getic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1136 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017499 (s)