News Flash:

Alexandru Ipsilanti, conducatorul Eteriei grecesti

23 Februarie 2015
960 Vizualizari | 0 Comentarii
Alexandru Ipsilanti
Alexandru Ipsilanti era descendent direct al domnului Constantin Brancoveanu.

A intrat de timpuriu in armata ruseasca, a ramas ciung in urma luptei de la Dresda si a ajuns pana la gradul de maior. Devenit epitrop general al Eteriei, hotaraste ca a venit momentul ca grecii sa-si obtina eliberarea de sub dominatia turcilor si in 1821 declanseaza revolutia.

Vezi si Ctitorii brancovenesti

Cu o armata stransa in Basarabia si formata din greci, macedoromani, bulgari, sarbi, albanezi si arnauti, trece in principate, bazandu-se si pe ridicarea populatiei de aici (20 februarie 1821), si mai ales pe sprijinul domnitorului moldovean Mihail Sutu. De la Iasi, unde turcii sunt macelariti si lumea ingrozita, trece spre Tara Romaneasca. Aici, intra in conflict cu Tudor Vladimirescu, ce conducea Revolutia de la 1821.

Vezi si Cand a inceput domnia lui Constantin Brancoveanu


Eteristii il ucid pe Vladimirescu in 27 mai 1821 si-i arunca trupul intr-o fantana parasita de langa Targoviste. In cele din urma insa, revolutia lui Ipsilanti nu reuseste. Rusia o dezaproba, populatia Principatelor Romane o uraste, din cauza jafurilor facute de eteristi si a uciderii lui Tudor Vladimirescu. Mai mult decat atat, ostile turcesti o sfarma in lupta de la Dragasani din 7 iunie 1821, desi grecii erau de trei ori mai numerosi.

Lupta a fost pierduta mai ales din cauza lui Ipsilanti care a ramas cu trei ore in urma armatei. A doua zi, i-a numit pe oamenii sai "turme nemernice de sclavi" si i-a parasit, trecand in Transilvania. De aici, fuge la Viena, unde peste cativa ani moare aproape in mizerie, nebun, in 1828, in timp ce era in inchisoare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alexandru ipsilanti constantin brancoveanu ciung dresda eteriei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2208 (s) | 34 queries | Mysql time :0.088764 (s)