News Flash:

Alexandru Popovici, fostul director al Gradinii Botanice din Iasi

11 Mai 2015
630 Vizualizari | 0 Comentarii
Alexandru Popovici (n. 30 octombrie 1866, Tiganasi, Iasi - d. 17 iulie 1941, Iasi) a fost un biolog roman, profesor de botanica la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si director (1922-1936) al Gradinii Botanice din Iasi.

Dupa ce a urmat scoala primara in satul natal, Carnicesti-Iasi, a continuat studiile la gimnaziul „Stefan cel Mare” si, din 1877, la „Liceul National” din Iasi, promotia 1885.

A absolvit in 1888 Facultatea de Stiinte de la Universitatea din Bucuresti, ca licentiat in stiintele naturale. Si-a continua studiile in Germania, la Universitatea din Bonn, unde in 1893 a sustinut teza de doctorat cu tema „Ueber Struktur und Entwickelung eigenartiger Wandverdikungen in Samen und Fruchtschalen” sub conducerea botanistului E. Strasburger.

A lucrat pana in 1895 ca asistent la Institutul Botanic din Bucuresti, dupa care a fost numit profesor de botanica la Universitatea din Iasi, unde a organizat si condus Laboratorul pana in 1936, cand s-a pensionat.

Vezi si Jean-Baptiste de Lamarck si teoria evolutionista

In data de 28 martie 1919, studentii la farmacie l-au reclamat rectorului universitatii:

Azi, 28 martie, dl. profesor de botanica Alexandru Popovici ne-a declarat ca deoarece ministerul refuza de a-i acorda o diurna pentru cursul si lucrarile pe care le face studentilor in farmacie, d-sa refuza de a ne mai face curs, dupa cum refuza de a ne mai primi in laborator la lucrari practice.

Vezi si Charlotte de Mecklenburg-Strelitz, patroana a artelor


Bustul profesorului Alexandru Popovici situat la intrarea in Gradina Botanica din din Iasi, opera sculptorului Mugurel Vranceanu (1992)

Reluand si continuand Gradina Botanica fondata in 1856 de Anastasie Fatu, in anul 1921 profesorul Popovici a infiintat o gradina botanica noua in spatele cladirii Universitatii noi, pe locul in care, in prezent, se afla Complexul studentesc „Titu Maiorescu”. A avut ca prim obiectiv pregatirea practica a studentilor biologi si diversificarea activitatii stiintifice. In afara de plantatiile in camp, au fost construite cateva sere (cca. 250 mp) pentru plantele tropicale (palmieri, bananieri etc.), au fost saditi o serie de arbori si arbusti monumentali, dintre care unii exista si astazi. Suprafata gradinii era de circa 1 hectar. Aceasta locatie s-a pastrat pentru mai bine de 40 de ani, pana in 1963, cand Gradina Botanica a fost mutata in spatiul actual, aflat pe Dealul Copoului.

A descoperit si descris peste 500 specii de macromicete din toate zonele Moldovei, a publicat multe lucrari stiintifice din domeniul criptogamelor si din cel al fanerogamelor, a definit liniile de cercetare in diversele domenii ale botanicii.

A fost membru al Societatii Micologie din Franta, decan al Facultatii de Stiinte din Iasi, fondator, alaturi de zoologul Ion Borcea, al revistei „Annales Scientifiques de l’Université de Jassy” (1900) si al Revistei Stiintifice „V. Adamachi” (1910).

Incepand cu 21 decembrie 1935, a fost membru de onoare al Academiei de Stiinte din Romania.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alexandru popovici biolog roman iasi director gradinii botanice din
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2281 (s) | 34 queries | Mysql time :0.078816 (s)