News Flash:

Amintiri din Epoca de Aur: Organizatia Pionierilor - VIDEO

8 Ianuarie 2014
5834 Vizualizari | 0 Comentarii
Organizatia Pionierilor a fost o organizatie comunista a copiilor romani de varsta scolara (8-14ani). Era precedata de apartenenta la organizatia Soimilor Patriei si succedata de apartenenta la Uniunea Tineretului Comunist.
La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial ia nastere organizatia „Pionierii Romaniei”, pentru care a fost creata in 1945 revista „Inainte”. Doi ani mai tarziu, in 1947, pionierii au fost incadrati in UAER - Uniunea Asociatiilor de Elevi din Romania. 
Pe 30 aprilie 1949, intr-o sedinta festiva la care a participat toata conducerea de partid si stat, 500 de copii au rostit, in incinta Teatrului Giulesti (pe-atunci Palatul Cultural Gh. Gheorghiu-Dej), angajamentul de pionier.
In perioada 1949-1966 miscarea pioniereasca a fost subordonata Uniunii Tineretului Comunist. CC al PCR va adopta, la plenara din aprilie 1966, hotararea: „Cu privire la imbunatatirea activitatii Organizatiei Pionierilor”, prin care se stabilea ca aceasta sa aiba organe de conducere proprii (consilii pionieresti la diferite nivele, in frunte cu Consiliul National al organizatiei). In luna noiembrie a aceluiasi an, a avut loc prima conferinta nationala a Organizatiei Pionierilor, la care au fost adoptate principalele documente statutare: „Statutul unitatilor si detasamentelor de pionieri din Republica Socialista Romania” si „Regulamentul Consiliilor Organizatiei Pionierilor din Republica Socialista Romania”.
In 1984, la aniversarea a 35 de la crearea organizatiei, aceasta avea 2.695.000 membri.
In Statutul Organizatiei Pionierilor din Republica Socialista Romania era foarte clar stipulat faptul ca este o organizatie revolutionara de masa a copiilor, uniunea tuturor detasamentelor si unitatilor de pionieri din Republica Socialista Romania, care ii ajuta pe pionieri sa cunoasca si sa inteleaga politica Partidului Comunist Roman, ii mobilizeaza sa participe, dupa puterile lor, la infaptuirea acesteia. "Organizatia Pionierilor educa scolarii in spiritul patriotismului socialist, al dragostei si devotamentului nemarginit fata de poporul nostru, fata de Republica Socialista Romania, fata de Partidul Comunist Roman, ajuta pe toti copiii sa cunoasca traditiile si trecutul glorios de lupta ale poporului si ale clasei muncitoare pentru eliberare nationala si sociala, sa indrageasca frumusetile si bogatiile tarii, le cultiva mandria patriotica pentru realizarile obtinute in constructia socialismului."
Intrarea in cadrul organizatiei se facea intr-un cadru festiv, prin rostirea urmatorului angajament: „Eu, ...(numele si prenumele), intrand in randurile Organizatiei Pionierilor, ma angajez sa-mi iubesc patria, sa invat bine, sa fiu harnic si disciplinat, sa cinstesc cravata rosie cu tricolor.”
Imnul (neoficial al) organizatiei era "Am cravata mea, sint pionier".
In orasele mari s-au constituit case ale pionierilor. La Bucuresti Palatul Cotroceni a fost Palat al Pionierilor in perioada 1949-1976, iar in 1985 a fost inaugurata noua cladire a Palatului Pionierilor (astazi Palatul National al Copiilor).
In orasele mari s-au constituit case ale pionierilor. La Bucuresti Palatul Cotroceni a fost Palat al Pionierilor in perioada 1949-1976, iar in 1985 a fost inaugurata noua cladire a Palatului Pionierilor (astazi Palatul National al Copiilor).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

organizatia pionierilor copiilor romani
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1566 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019882 (s)