News Flash:

Anca Parghel, 56 de ani de muzica jazz!

16 Septembrie 2013
2684 Vizualizari | 0 Comentarii
Anca Parghel (n. 16 septembrie 1957, Campulung Moldovenesc — d. 5 decembrie 2008, Timisoara) a fost o cantareata si profesoara de jazz, fosta sotie a pictorului Virgiliu Parghel.
Dupa ce a terminat Liceul de Muzica din Iasi, si-a continuat studiile la Conservatorul de Muzica, tot din Iasi, unde si-a dat licenta cu lucrarea Charlie Parker, un geniu al improvizatiei.
Pana in 1989, a predat canto, pian si improvizatie la Liceul de Muzica din Suceava, in Bucuresti, la Conservatorul de Muzica, in Belgia, la Bruges si Namur (La Marlagne) in Belgia, la Hanovra, Ravensburg, la Conservatorul din Leipzig, München, Oldenburg), in Germania, (la Silsoe si Cleolaine Workshops) in Marea Britanie si la Chisinau.
A cantat in cadrul marilor festivaluri de jazz incepind cu 1984 (Bucuresti, Brasov, Sibiu, Costinesti, Iasi, Nürnberg, Leipzig, Varsovia, Leverkusen, Viena, Liège, Tübingen, München, Linz, Zagreb, Varna, Lomza si Bratislava), dar si in cluburile de jazz din Romania, Bulgaria, Germania, Belgia, Austria si Elvetia.
De-a lungul carierei a cantat alaturi de muzicieni romani cunoscuti, intre care Johnny Raducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, dar si cu celebritati din jazzul mondial (Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, Jean-Louis Rassinfosse, Phillipp Catherine, Marc Levine, Claudio Roditi, Thomas Stanko, Ricardo del Fra, Stephane Galland, Jon Hendricks Band, Klaus Ignatzek etc.).
Stabilita in Bruxelles, Belgia, Anca Parghel si-a continuat activitatea la catedra, ca profesor de jazz vocal la Conservatorul Regal de Muzica din Bruxelles si la Conservatorul Lemmens, dar si ca muziciana si vocalista pe scenele de jazz din Belgia, Germania si Olanda in formule de trio, cvartet sau cvintet, a caror componenta cuprinde pe Ciprian Parghel, la bass, Tudor Parghel, baterie, si Puiu Pascu, la pian.
Cu ocazia festivalului Jazz Supernight, Mamaia, din iulie 2002, a sustinut un recital alaturi de saxofonistul american Rick Condit, de bateristul italian Fabio Grande si de mai vechii sai colaboratori, pianistul Ion Baciu Jr. si basistul Pedro Negrescu. A aparut de asemenea pe scena Festivalului de Jazz Bucuresti 2002, alaturi de Big Band-ul Radiodifuziunii Romane.
In februarie 2009, Jurnalul National si Fundatia Anca Parghel au reeditat albumul "Midnight Prayer" al artistei si l-au lansat in cadrul editiei de colectie a cotidianului dedicata Ancai Parghel.
Cu ocazia zilei de nastere a artistei in septembrie 2009, Hard Rock Cafe Bucuresti si Tudor Parghel au organizat in debutul seriei de concerte Blue Monday un concert in memoriam. La acest eveniment au interpretat fii artistei, Tudor si Ciprian Parghel, Puiu Pascu si Alin Constantiu, avand ca si invitate speciale pe Paula Seling, Ozana Barabancea si Luiza Zan.
La 28 iunie 2008, Anca Parghel a fost internata in spital in urma unor dureri de cap si de stomac, fiind ulterior diagnosticata cu un un cancer ovarian, care se pare ca este ereditar.
La 5 decembrie 2008 a decedat la Spitalul Judetean din Timisoara. Anca Parghel este inmormantata pe aleea Artistilor din cimitirul Bellu din Bucuresti.
Bunica din partea tatalui a Ancai Parghel era de etnie roma, etnia bunicului fiind necunoscuta.
Mircea Tiberian: "Anca Parghel a fost pentru jazz unul dintre cele mai mari talente pe care le-a dat tara noastra. In afara de voce, avea o capacitate de creatie si o vitalitate iesita din comun. Toate aceste calitati au facut-o o mare cantareata. Si, probabil ca daca s-ar fi nascut pe alte meleaguri, alta ar fi fost traiectoria sa. Pentru noi, a fost important ca a existat si este o mare pierdere pentru muzica romanesca."  
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

anca parghel cantareata jazz charlie parker mircea tiberian
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1652 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019071 (s)