News Flash:

Andrei Belii, autorul unuia din cele patru mari romane ale secolului al XX-lea

6 Aprilie 2015
1461 Vizualizari | 0 Comentarii
Andrei Belii
Andrei Belii (in rusa: Андрей Белый), pseudonimul literar al lui Boris Nikolaevich Bugaev (n. 26 octombrie(14 octombrie pe stil vechi), 1880, m. 8 ianuarie, 1934), a fost un romancier, poet, teoretician si critic literar rus. Romanul sau profund rascolitor Petersburg este considerat de Vladimir Nabokov unul din cele patru mari romane ale secolului al XX-lea.

Boris Bugaev s-a nascut intr-o familie profund intelectuala. Tatal sau, Nikolai Bugaev, a fost un matematician de varf considerat fondatorul scolii moscovite de matematica. Mama sa nu era doar foarte inteligenta, ci era si cunoscuta ca o frumoasa a societatii mondene fiind tinta unui considerabil numar de barfe. Tanarul Boris era un om de spirit universal interesat deopotriva de matematica, muzica, filozofie si literatura. Va fonda mai tarziu atat miscarea simbolista rusa, cat si scoala rusa de neokantianism.

Nikolai Bugaev era bine-cunoscut pentru eseurile sale filozofice foarte influente, in care deplangea influenta geometriei si a probabilitatii, si trambita virtutile analizei matematice exacte. In ciuda sau poate datorita afinitatilor matematice ale tatalui sau, Boris Bugaev era fascinat de probabilitate si in mod special de entropie, concept la care face referire frecvent in lucrari cum ar fi Kotik Letaev.

Vezi si Thomas Hobbes si tratatul Leviatanul


Opera lui Andrei Belii a fost influentata de mai mai multe scoli literare, in special de simbolism la dezvoltarea caruia a contribuit la randul sau . Creatiilor literare ale lui Belii le sunt specifice un puternic misticism precum si un anume fel de muzicalitate capricioasa. Influenta considerabila a vocii sale literare asupra scriitorilor rusi (si chiar asupra muzicienilor) a fost comparata cu impactul operei lui James Joyce in literatura engleza. Noutatea efectelor sale sonore a fost de asemenea comparata cu muzica inovativa a lui Charles Edward Ives.

Vezi si Adolescenta scriitorului Hans Christian Andersen

Romanul simbolist Petersburg (1916; 1922) este considerat capodopera lui Belii. In aceasta carte memorabila Belii foloseste tehnica evocarii culorilor prin sunete. Actiunea se petrece in atmosfera oarecum isterica a unui Sankt Petersburg de sfarsit de veac pe fundalul revolutiei ruse din 1905. In masura in care se poate spune ca romanul trateaza un anume subiect, acesta ar putea fi soarta nefericitului Nikolai Apollonovici, angrenat in politica revolutionara si care primeste sarcina de a asasina un inalt oficial guvernamental care se dovedeste a fi chiar tatal sau. Nikolai este urmarit mereu prin ceturile de nepatruns ale Sankt Petersburg-ului de sunetul copitelor faimoasei statui ecvestre de bronz a lui Petru cel Mare.

In anii sai de mai tarziu Belii a fost influentat de antroposofia lui Rudolf Steiner[1] si a devenit mai tarziu prietenul lui Steiner.

S-a spus despre Belii ca a prezis in Petersburg dupa unii, autobiografic, izbucnirea in 1917 a revolutiei ruse, ascensiunea totalitarismului si a terorismului politic si chiar aparitia teoriei haosului.

Belii a avut o influenta majora asupra teatrului lui Vsevolod Meyerhold.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

andrei belii romancier poet teoretician critic literar romanul muzica
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1432 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018281 (s)