News Flash:

Andrei Plesu: Cultura, viata academica si cercetarea stiintifica - o axa de supravietuire durabila

20 Februarie 2015
990 Vizualizari | 0 Comentarii
Andrei Plesu, fondatorul Colegiului Noua Europa, castigator al Premiului Cetateanului European pe 2014, a declarat, vineri, la ceremonia de decernare a distinctiei, ca viata academica, cercetarea stiintifica si cultura reprezinta o "axa de supravietuire durabila", pe care trebuie sa mizeze Europa.

 Ceremonia de acordare a Premiului Cetateanului European - editia 2014, o distinctie acordata anual de Parlamentul European pentru realizari exceptionale in dezvoltarea colaborarii culturale transnationale in Uniunea Europeana (UE), a avut loc vineri, la sediul Biroului de Informare al Parlamentului European in Romania.

Castigatorii din Romania, desemnati de Parlamentul European, sunt Andrei Plesu, fondator al Colegiului Noua Europa si presedinte al Fundatiei Noua Europa, precum si Societatea Timisoara, reprezentata de presedintele Florian Razvan-Mihalcea.

Vezi si Omul zilei - Andrei Plesu


Cancelaria Premiului Cetateanului European a acordat distinctiile la propunerea europarlamentarului Cristian Preda, in ceea ce il priveste pe Andrei Plesu, si la propunerea europarlamentarului din partea Ungariei Laszlo Tokes, in ceea ce priveste Societatea Timisoara.

La evenimentul de decernare a premiilor au participat, printre altii, Traian Ungureanu, deputat in Parlamentul European (grup PPE), Siegfried Muresan, deputat in Parlamentul European (grup PPE), Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, Andrei Plesu, rector fondator al Colegiului Noua Europa si presedinte al Fundatiei Noua Europa, si Florian Razvan-Mihalcea, presedinte al Societatii Timisoara.

Vezi si Andrei Plesu va primi Premiul Cetateanului European, acordat anual de Parlamentul


In discursul sau, Andrei Plesu a multumit mai multor persoane alaturi de care a infiintat Colegiul Noua Europa, dar si celor care au avut o "gandire proeuropeana".

"Primul rand de multumiri se adreseaza celor care, in aceasta tara, au avut o gandire si o comportare proeuropeana, cu mult inaintea noastra. N-am inventat noi proeuropenismul, nici macar parintii nostri, nici macar bunicii nostri. Vreau sa amintesc cateva nume care au insemnat instalarea lenta, dar tenace a spiritului european in Romania", a spus Andrei Plesu. In acest sens, fondatorul Colegiului Noua Europa i-a mentionat pe Enachita Vacarescu, Grigore Ramniceanu, Eufrosin Poteca, Dinicu Golescu, Alecu Russo, Eugen Lovinescu, Constantin Noica.

"Vreau, de asemenea, sa multumesc «conspiratiei» europene care a facut posibil Colegiul Noua Europa. El s-a facut in '94, fiindca au pus mana de la mana nemtii, austriecii, elvetienii (...) Prin urmare, a fost o buna intalnire in spirit european care a produs acest institut intr-un moment in care Romania inca nu era membra in Uniunea Europeana. Si asta spune ceva despre puterea si interesul Uniunii Europene de a fructifica valori si teritorii care nu sunt inca direct apartinatoare organizatiei", a completat scriitorul.

Vezi si Andrei Plesu catre Radu Beligan: La varsta dvs., va legati numele de

De asemenea, Andrei Plesu le-a multumit celor alaturi de care "a facut si face" Noua Europa, "o Europa in miniatura", precum si europarlamentarului Cristi Preda, care a facut propunerea, Parlamentului European, ce a acceptat-o, dar si institutiilor romanesti care i-au sprijinit atat cat au putut.

Totodata, Andrei Plesu, a mentionat ca viata academica, cercetarea stiintifica si cultura ar trebui sa fie o axa de supravietuire durabila, pe care trebuie sa mizeze Europa.

"Eu socotesc, vazand cat de grea e situatia Europei de azi, ca, daca e un element de stabilitate si continuitate in Europa pe care trebuie sa mizam, oricat pare de discret, este cultura, viata academica, cercetarea stiintifica. Astea ar trebui sa fie o axa de supravietuire durabila", a declarat fondatorul Colegiului Noua Europa.

Despre acest premiu, Traian Ungureanu a declarat ca, in aceste momente, "a fi european e un lucru extrem de grav si greu", dar Andrei Plesu are toate calitatile necesare, transmite Mediafax.

"Andrei Plesu are, in primul rand, toate calitatile pe care cred ca le intruneste un adevarat european. In primul rand, fidelitatea fata de cultura, un lucru rar in Europa de astazi, care foloseste - atunci cand e vorba de cultura - un limbaj evaziv, care reduce respectul fata de valori la o suma de bifari ale unui nomenclator etic deseori searbad. Andrei Plesu merita acest premiu pentru ca e un om care isi respecta limba, eu nu stiu daca in tara asta este cineva care vorbeste si scrie mai bine romaneste decat Andrei Plesu, intr-un moment de degenerare lingvistica generala, in spatiul cultural romanesc. In al doilea rand, Andrei Plesu e un om fidel valorilor culturale propriu-zise, acelor lucruri pe care nu le mai intelegem pentru ca am uitat ce e cu adevarat cultura, ce inseamna a face cultura", a declarat Traian Ungureanu, completand ca un adevarat european arata precum Andrei Plesu.

De asemenea, Traian Ungureanu a spus despre Societatea Timisoara, care, la randul sau, a castigat Premiul Cetateanului European, ca este "unul dintre cele mai admirabile lucruri care au rezistat valului de indiferenta" din Romania. "S-a vorbit inainte de 1989 de rezistenta prin cultura. (...) Florian Mihalcea si Societatea Timisoara au transformat, dupa 1990, rezistenta in cultura, i-au dat noblete, i-au dat spirit", a declarat Traian Ungureanu.

Prezent la decernarea premiilor, ministrul Bogdan Aurescu a precizat ca "numitorul comun al acestui eveniment de astazi este pastrarea valorilor si a reperelor in jurul carora trebuie sa ne construim societate si viitorul".

Evenimentul central de premiere, la care vor participa toti castigatorii editiei din 2014 a Premiului Cetateanului European, din toate statele Uniunii Europene, va fi organizat la Bruxelles, la sfarsitul lunii februarie.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

andrei plesu europa parlamentul european uniunea europeana
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1635 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013980 (s)