News Flash:

Anglia romana

30 Ianuarie 2014
3541 Vizualizari | 0 Comentarii
Anglia Romana, numita si Britannia, partea de sud a insulei Marii Britanii care a fost controlata de Imperiul Roman intre 43 si 410.
Intre secolele VII i.Hr. - V i.Hr., triburile celtice de pe continentul european au inceput sa migreze pe insulele britanice. Avansati din punct de vedere tehnologic, in comparatie cu locuitorii initiali, acestia au inceput sa domine viata politica si culturala din Britannia. In ciuda faptului ca celtii erau, probabil, cei mai puternici si mai numerosi dintre locuitorii Europei in jurul anului 300 i.Hr., acestia nu au fost niciodata capabili sa cladeasca un imperiu si sa previna izbucnirea razboaielor dintre triburi. Lipsa totala de unitate politica, in ciuda darzeniei demonstrate in lupta, a condus la invazia si cucerirea insulelor britanice de catre romani.
Primele invazii romane succesive, din Galia, au avut loc in anul 53 i.Hr., sub comanda lui Iulius Cezar. Aceste invazii, insa, nu au condus la o ocupare permanenta a teritoriului de catre romani, ci doar la deschiderea de rute comerciale intre Roma si Britania. Revoltele din Galia au oprit orice gand de cucerire pe care il avea Cezar.
A mai durat cel putin un secol pana cand romanii s-au intors.

Vezi si Primul Razboi Daco-Roman
In 43 d.Hr., o expeditie impotriva Britanniei a fost pregatita de catre imparatul Claudius, condusa de Aulus Plautius si compusa din 40.000 de soldati. In decursul unei singure generatii, majoritatea sudului Britanniei si Tarii Galilor a ajuns sub stapanire romana. Dar stapanirea nu a fost nici rapida, nici usoara. Regele Catuvellaunilor, Caratacus, a rezistat ocupatiei timp de 8 ani, iar revoltele diferitelor triburi ocupate erau o amenintare constanta. In anul 60, regina icenilor, Boudicea, a condus o revolta, care la inceput a fost devastatoare. Armatele ei au ars trei colonii romane, printre care si Londinium, inainte ca aceasta sa fie in final oprita de catre Seutonius Paulinus.
Drept rezultat al acestei victorii, majoritatea locuitorilor din Britannia de Sud au inceput sa accepte realitatea ocuparii romane. Politica de romanizare agresiva dusa de Gnaeus Julius Agricola, intre 78-84., a condus la marirea gradului de acceptare. Acesta nu a cucerit doar marea majoritate a Tarii Galilor, ci a avansat in nord pana in Caledonia (Scotia), mai departe ca orice alt roman.
Succesul roman, insa, a fost de scurta durata. Infrangeri severe suferite pe Dunare i-au fortat pe romani sa retraga o parte a armatei din Britannia in 87 sau 88, ceea ce a insemnat ca multe forturi situate dupa Cheviots au trebuit sa fie abandonate. Pana la sfarsitul secolului s-a renuntat la aceste fortificatii, cel mai nordic fort roman fiind situat pe istmul Tyne-Solway. Aceasta situatie a fost recunoscuta de imparatul Hadrian, care a ordonat construirea faimosului sau zid pe aceea linie.

Vezi si Regele Ioan, omul care a saracit Anglia intr-un mod nemaiintalnit 
Constructia zidului lui Hadrian a durat multi ani. Munca a inceput probabil in anul 122 sau 123, iar trupele romane inca mai lucrau la zid in 138 cand Hadrian a murit. In cateva luni, succesorul acestuia, Antoninus Pius, a adoptat o noua politica, de recucerire a teritoriilor nordice.
Cand Roma a trebuit sa retraga una dintre legiunile sale din Britannia, portiunea de cca. 59 de km dintre Firth of Forth si Firth of Clyde a Zidului Antonian a servit drept granita de nord a provinciei, mai departe de aceasta aflandu-se Caledonia. Caledonienii nu au putut fi, insa, usor izolati, si profitand de imprastierea si dorul de casa al soldatilor romani, o parte dintre acestia aflandu-se sub comanda imbatranitului comandant Septimius Severus, au pornit un razboi de gherila impotriva romanilor. Romanii s-au retras in sud pana la Zidul lui Hadrian, la adapostul unor pozitii mult mai usor de aparat, insa, pana la sfarsitul secolului IV, ultimele dintre avanposturile romane din Caledonia au fost parasite.
In ciuda pacii si prosperitatii relative din sud, Britannia era o provincie de granita si a avut probleme cu diferite popoare nordice, ca pictii si caledonienii, pe tot parcursul stapanirii romane. 3 legiuni complete, Legio II Augusta, Legio VI Victrix si Legio XX Valeria Victrix, si multe trupe auxiliare, erau stationate in mod permanent in provincie. Masivele migratii germanice din secolul al V-lea, inclusiv invaziile saxone din Britannia, au fortat completa retragere a trupelor romane din Britannia, lasand in urma cetateni romani fara aparare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

anglia romana britannia imperiul roman galia iulius cezar roma
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2047 (s) | 23 queries | Mysql time :0.042879 (s)