News Flash:

Apeductele care UIMESC si in ziua de astazi - FOTO

28 Mai 2013
4434 Vizualizari | 0 Comentarii
Cele mai vechi referiri la sisteme de alimenare de la distanta cu apa dateaza din timpul faraonului Rames al II-lea si din timpul inteleptului rege Solomon al evreilor. Resturile acestor apeducte au disparut. In schimb, se mai pastreaza ruine ale unor canale de alimentare cu apa din Siria si Grecia antica,  noteaza Big Picture.
Au rezistat insa vremurilor mai multe apeducte din epoca romana, pe care le putem privi si astazi cu admiratie si uimire. Eforturile enorme facute de cei antici in construirea apeductelor dovedeste, daca mai era necesar, cat de mult a suferit omenirea de-a lungul istoriei, din lipsa apei.
Nu mai putine eforuri s-au facut si in epoca moderna, construirea apeductelor fiind o preocupare permanenta a conducatorilor, care s-au confruntat pe toate continentele, cu lipsa apei.
Un amanunt interesant si chiar neasteptat este faptul ca, si in tara noastra, a fost descoperit un apeduct datand din anul 1700, respectiv din epoca lui Constantin Brancoveanu.
Lucrarea era subterana si a fost descoperita intamplator de cativa muncitori, care efectuau sapaturi in zona municipiului Tragoviste. Cercetatirle au stabilit ca apeductul fusese construit ca sa alimenteze cu apa Curtea Domneasca si Mitropolia Tarii. 
Cercetatorii n-au putut stabili cat timp a functionat acest apeduct romanesc si nici conditiile in care s-a renuntat la el. Este posibil ca, dupa mazilirea domnitorului, succesorii fanarioti sa fi renuntat din comoditate sau din dezinteres la intretinerea si exploatarea apeductului, care impunea cheltuieli importanate.

Apeductul din Segovia, Spania, este cel mai lung apeduct roman, conservat in Europa de Vest. Are o lungime de 728 m si o inaltime maxima de 28 m. A fost construit pe timpul imaratului Vespasian.

Apeductul de la Santiago de Queretaro, Mexic, construit intre anii 1726 si 1738. Structura cuprinde 75 de arcade, fiecare cate 20 de metri latime. Are lungimea de 1280 m.

Apeductul Eagle. Acesta a fost construit de romani, la inceputul primului mileniu, in peninsula Iberica.

Apeductul Vanvitelli, de la Caserta, Italia. A fost construit de arhitectul Luigi Vanvitelli din Napoli.

Apeductul de la Lisabona, Portugalia, este una din cele mai stralucite exemple de arhitectura din secolul XVIII. A fost construit intre anii 1729 si 1748 din ordinul regelui Joao al V-lea si a servit pentru a alimenta cu apa, gratuit, intreaga populatie a orasului. Apeductul propriu zis are o lungime de 18 km, iar intreaga retea de alimentare cu apa masoara 58 km. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

marile-apeducte-ale-antichitatii-fotografii
rege solomon ruine siria grecia istoriei lipsa apei epoca moderna
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1474 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012997 (s)