News Flash:

Apogeul Imperiului Bizantin

22 Aprilie 2014
3033 Vizualizari | 0 Comentarii
In timp ce in vestul Europei se formau noi regate, Imperiul Roman de Rasarit a ramas intact si a capapatat experienta de pe urma revigorarii econimice din secolul VII. A suferit putine invazii in partea estica, cele mai multe in Balcani. Pacea cu Persia, traditionalul inamic al Romei, a durat de-a lungul secolului V.


Vezi si 
Jefuirea Romei din anul 410
Imperiul Bizantin
s-a remarcat prin relatiile apropiate dintre politica statala si biserica crestina, cu probleme doctrinare , presupunand o importanta in politica estica. Primul cod juridic a fost intocmit de Teodosiu in 438. Sub imparatul Iustinian, a fost lansat "Corpus Juris Civilis". Iustinian s-a remarcat prin construirea multor edificii importante ca Hagia Sofia din Constantinopol si pentru campaniile sale militare in Africa de Nord, recuperand teritoriile de la vandali si Italia de la ostrogoti, la comanda generalului Belizarie.

Vezi si Razboiul in Antichitate
Cucerirea Italiei nu a fost completa si definitiva, iar dupa epidemia de ciuma din timpul lui Iustinan, Imperiul Bizantin s-a concentrat mai mult pe aparare. Dupa moartea lui Iustinian, bizantinii controlau Africa de Nord, Italia si o parte din sudul Spaniei. Succesorii lui Iustinian au intampinat greutati datorita mobilizarii lente a armatei si supra-taxarii pentru intretinerea armatei. Din 540, triburile slave au patruns in Tracia si Illyrium si au invins armata imperiala langa Adrianopol in 551. In 560, avarii s-au extins la nord de Dunare, devenind puterea dominanta in Europa Centrala si fortandu-i pe imparatii bizantini sa plateasca tribut. Problema aditionala a fost infruntarea imperiului cu persii in urma interventiei imparatului Maurice in disputa sucesiunii pentru Persia. Dupa detronarea lui Maurice, persii au invadat teritoriile estice ale imperiului, si sub domnia imparatului Heraclius, cotrolau Egiptul ,Siria si Asia Mica, pana cand Heraclius a dus contra-ofensiva cu succes. In 628 imperiul a securizat tratatul de pace si si-a recuperat teritoriile pierdute pana cand avea sa infrunte o noua amenintare-islamicii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vestul europei persia vezi si imperiul bizantin teodosiu iustinian
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1768 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015925 (s)