News Flash:

Aprecieri critice la adresa lui I.L.Caragiale

2 Martie 2015
1137 Vizualizari | 0 Comentarii
Caragiale este prezentat ca aparator inversunat al scrisului sau, luptand cu editorii, pentru ca acestia sa-i respecte textul integral, ortografia si punctuatia. Constiinta de artist impecabil si scrupulozitatea sa sunt marturii exprimate in numeroasele scrisori catre amici carora le face reprosul „sosului greselilor de ortografie si punctuatie” si a „enormelor greseli fundamentale”. Sica Alexandrescu a propus o tiparire corecta, la baza careia sa stea un text confruntat stiintific cu editiile „Socec”, „Saraga”, cu manuscrisele lui Caragiale, „un text in care ortografia marelui scriitor sa fie repusa in drepturi, tinandu-se seama, riguros, consecvent, dar cu mult discernamant de ultimele reguli academice stabilite”.

Vezi si Caragiale vazut de fiica sa, Ecaterina - VIDEO

A. E. Baconski schiteaza unele „inrudiri si vecinatati” intre Caragiale si Tudor Arghezi. La ambii este evident acelasi patriotism, aceeasi tinta a satirei, lovind in categoriile profesionale cu o spoiala de cultura, cu un jargon frantuzit. Baconski remarca la amandoi „pasiunea pentru stil, pentru o anumita arhitectura stilistica, mai simpla la Caragiale, mai savanta la Arghezi”.

Vezi si Cella Delavrancea, una din doamnele lui Caragiale

Nicolae Steinhardt a constatat in eseul sau, Secretul” Scrisorii Pierdute”, ca opera lui Caragiale a fost citita pana in 1975 din doua perspective. Perspectiva „stangista” (avandu-i ca reprezentanti pe Alexandru Piru si Ovid S. Crohmalniceanu) era caracterizata prin supralicitarea criticii burgheziei romanesti, considerata „dreapta” romaneasca, a viciilor si a regimului ei politic, si cea „nationalista”, avandu-i ca reprezentanti pe N. Grigorescu, Nicolae Iorga, Lovinescu, N. Davidescu, care il blamau pe scriitor pentru pretinsa ura fata de neamul sau. Nicolae Steinhardt a introdus a treia perspectiva, a unui Caragiale profund crestin, creatorul unei lumi in care atmosfera generala... e blandetea, stalp al crestinismului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

caragiale aparator inversunat ortografia constiinta artist impecabil
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1618 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015256 (s)