News Flash:

Aprecieri critice referitoare la debutul editorial a lui Octavian Goga

1 Aprilie 2014
3454 Vizualizari | 0 Comentarii
La 1 aprilie 1881 s-a nascut Octavian Goga.
Goga a intrat in publicistica literara cu recomandari din partea lui Ilarie Chendi, Sextil Puscariu, Nicolae Iorga, Ion Gorun, Vasile Goldis, Eugen Lovinescu.
In 1905 a aparut la Budapesta volumul Poezii, reeditat apoi de editura „Minerva”, la Bucuresti in 1907 si la Sibiu in 1910. Dupa acest debut editorial, devenit un adevarat eveniment literar, poetul a intrat tot mai mult in constiinta opiniei publice.

Vezi si Eugenia Marinescu, fiica de suflet a Veturiei si a lui Octavian Goga
Criticul literar Ion Dodu Balan aprecia ca volumul lui Goga „inseamna inceputul unei noi epoci pentru sufletul nostru romanesc”, pentru ca „nimeni n-a intrecut la noi vigoarea, puritatea si muzica limbi, bogatia colorilor, originalitatea ideilor, seninatatea conceptiilor, candoarea expresiilor si fondul sanatos national, ce se concentreaza in aceste poezii”. Poeziile din acest volum sunt socotite „creatiuni geniale” si cei mai valorosi critici „inteleg rosturile sociale, nationale si estetice ale acestei aparitii in istoria lirici romanesti”.
Dupa critica din Familia, Iosif Vulcan revine, cu ocazia publicari poeziei Asa a fost sa fie, cu aprecierea ca Goga este „un talent original inspirat numai de sufletul poporului”, iar poezia, „un eveniment literar”. Volumul Poezii a fost primit cu entuzism de critici si scriitori.

Vezi si Iubirile din viata lui Octavian Goga 
Titu Maiorescu si-a revizuit intr-o buna masura teoria estetica din 1866 („Politica este un product al ratiuni; poezia este si trebuie sa fie un product al fanteziei - altfel nu are material: una, dar, exclude pe cealalta”). In notiunea de politica, mentorul Junimii includea si patriotismul „ca element de actiune politica”, recunoscand pana la urma ca „patriotismul a devenit unul din izvoarele poeziei lui Goga si-l inspira in modul cel mai firesc. Dovada sta in aducerea si descrierea unor figuri obsinuite din viata poporului, care insa castiga deodata - pe langa valoarea si menirea lor normala - o insemnatate, am putea zice o iluminare si stralucire extraordinara, ce nu se poate explica decat din aprinderea luptei pentru apararea patrimoniului national.”
Alte aprecieri de pretuire au formulat Sextil Puscariu, I. L. Caragiale, George Cosbuc, Alexandru Vlahuta, Eugen Lovinescu, Barbu Stefanescu Delavrancea, George Panu. Considerat poet al neamului, pe ambi versanti ai Carpatilor, poetul s-a bucurat, la numai 25 de ani, de un prestigiu literar remarcabil.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

octavian goga ilarie chendi sextil puscariu nicolae iorga ion gorun
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1570 (s) | 23 queries | Mysql time :0.019173 (s)