News Flash:

Apulum - fosta capitala a dacilor apuli

27 August 2013
3997 Vizualizari | 0 Comentarii
Apulum, fosta capitala a dacilor apuli, a devenit in perioada romana cel mai mare oras din Dacia. Era amplasata pe locul unde se afla astazi municipiul Alba Iulia. In anul 168 d.Hr a devenit resedinta guvernului general al celor 3 Dacii, eclipsand definitiv vechea metropola Ulpia Traiana Sarmizegetusa. A fost totodata un puternic focar de romanizare a Transilvaniei de sud-vest si a continuat sa existe si dupa retragerea aureliana, pana la edificarea Balgradului, Alba Iulia de astazi.
Se crede ca in trecut aici ar fi existat orasul dac Tharmis (sau Apoulon?). Cetatea a fost cucerita de catre romani in secolul II d.Hr. Pe ruinele cetatii dacice a fost ridicat castrul roman Apulum.
Romanii au construit aici cel mai mare castru roman din Dacia, pe circa 27-30 ha, cu ziduri de piatra. In timpul imparatului Marcus Aurelius a fost ridicata la rangul de municipiu (Municipium Aurelium Apulense). In 180-193 a devenit colonie (Colonia Aurelia Apulensis).
Apulum a fost un important centru economic, administrativ, politic si militar al Daciei romane si resedinta a guvernatorului Daciei Superior si apoi al Daciei Apulensis, care cuprindea toata partea sudica a Transilvaniei.
Din anul 106 castrul de la Apulum adapostea legiunea a XIII-a Gemina. Aici rezida comandantul suprem militar al Daciei, functionau sediile administratiei, procuratura, monetaria, existau numeroase asociatii, erau construite palate, temple, apeducte, fantani publice, porticuri si probabil si un amfiteatru. Exitsta si un horologiarul templum, cu ceasuri solare montate pe fatade. Cercetarile arheologice au scos la iveala aici cel mai bogat repertoriu de mozaicuri policolore din Dacia, potrivit enciclopediaromaniei.ro
O inscriptie din anul 252 d.Hr informeaza ca aceasta prospera colonie era supranumita „Chrysopolis”, aidca „Orasul de aur”. Aceasta bogatie era produsul unei vieti economice foarte dezvoltate si variate. Territorium-ul orasului era foarte extins si populat. Aici functionau ateliere pentru prelucrarea bronzului, ateliere de olarit, pentru fabricarea de geamuri sau chiar sticla, pietrarii (in care se prelucra gresia calcaroasa din cariera de la Ighiu), ateliere de caramizi, tigle, tuburi, etc.
Apulum era un important nod al cailor de comunicatie: aici se intalnea drumul imperial care traversa Dacia de la sud la nord cu principala cale de acces in regiunea aurifera din Muntii Apuseni, cu drumul care venea dinspre defileul Oltului si cu drumurile dinspre Tarnave. In fine, era amplasata pe Mures, care facea legatura cu Tisa si apoi cu Dunarea. Un port comercial foarte activ functiona la Apulum-Partos, prin intermediul caruia erau expediate mari cantitati de lemn, sare si alte marfuri.
Viata orasului a continuat si dupa parasirea Daciei de catre administratia romana. Viata urbana de odinioara a decazut insa nu s-a stins. Apulum a continuat sa fie locuita si pe ruinele ei s-a ridicat cetatea si orasul Alba Iulia de azi.
Bibliografie
DER 1962, Enciclopedia Cugetarea, Enciclopedia Minerva
Preda, Constantin (coord.), Enciclopedia arheologiei si istoriei vechi a Romaniei vol.1, Editura Enciclopedica, Bucuresti 1994 ISBN 973-45-0044-9
Barbulescu, Mihai, Deletant, Denis, et all, Istoria Romaniei, Bucuresti, Editura Corint, 2007, ISBN 978-973-135-031-8
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

apulum capitala dacilor apuli sarmizegetusa
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1623 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013533 (s)