News Flash:

Arheologii au facut o descoperire INCREDIBILA in Gorj

24 Octombrie 2013
3571 Vizualizari | 0 Comentarii
Pretioasele descoperiri facute in satul Cioroiu Nou, ce tine de comuna doljeana Cioroiasi, lanseaza cea mai spectaculoasa ipoteza : situl istoric din Cioroiu Nou adaposteste ruinele Malvei, fosta capitala romana a Daciei Malvensis, cautata de sute de ani.
Potrivit arheologului Florin Ridiche, cel mai concludent indiciu in favoarea acestei ipoteze este o inscriptie gasita aici care contine numele Daciei Malvensis, singura inscriptie de acest gen din tara. In cadrul sitului au mai fost gasite elementele unei fortificatii militare, un templu, o necropola, terme si cladiri administrative si militare cu incalzire prin podea, statui, monede, piese metalice de fier si bronz, arme si inscriptii si obiecte din ceramica.
O alta inscriptie descoperita la Cioroiu Nou in 1938 plaseaza asezarea in perioada lui Maximin Tracul, primul imparat roman de origine barbara, care a condus imperiul intre anii 235 si 238. Ipotezele istoricilor spun ca aici a fost cantonat si comandantul Legiunii a VII-a Claudia.
Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei, anunta ca, dupa doua luni de cercetari realizate cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Dolj in situl de la Cioroiu Nou, s-a ajuns la finalul unei noi campanii bogate in rezultate. „Cercetarea si restaurarea monumentelor arheologice de la Cioroiu Nou si Racari reprezinta un obiectiv cuprins in programul «Consiliul Judetean Dolj investeste in cultura». Descoperirile facute de-a lungul timpului la Cioroiu Nou au fost publicate in mai multe articole si carti, au fost prezentate la diferite sesiuni de comunicari nationale si internationale si au fost larg mediatizate, scrie evz.ro.
Fortificatia romana de la Cioroiu Nou reprezinta, alaturi de castrul roman de la Racari, un important monument arheologic de pe teritoriul judetului Dolj. Dimensiunile sale (235 x 140 metri), precum si descoperirile arheologice spectaculoase anunta un sit arheologic de exceptie. Dupa cercetarile efectuate de C. S. Nicolaescu-Plopsor, Dumitru Tudor si Gheorghe Popilian, sapaturile au fost reluate in anul 2000 de catre colegul Dorel Bondoc, de la Muzeul Olteniei.
An de an au fost efectuate sondaje de informare, urmate de sapaturi arheologice sistematice. Dupa achizitionarea unei parcele de teren de catre ONG Alexis Project si cedarea acesteia pentru cercetarile arheologice, s-a putut trece la conservarea primara a ruinelor dezvelite. In sapaturile din anii 2009 - 2010, au fost puse in evidenta fundatiile termelor construite de detasamentul legiunii VII Claudia, care a stationat la Cioroiu Nou vreme de aproximativ jumatate de secol“, a afirmat directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche.
„Desi exista banuiala ca in jur trebuie sa fi fost si alte constructii, rezultatele obtinute in sapaturile arheologice care au urmat au depasit asteptarile. Mai multe cladiri cu fundatii din piatra, ziduri din caramida si acoperisuri din tigla au fost ridicate dupa un plan urbanistic riguros prestabilit, in binecunoscuta maniera romana. Constructorii romani s-au intrecut pe sine, prin folosirea unei cantitati impresionante de materiale de constructie. In momentul in care intr-o sectiune sau suprafata arheologica era incheiata cercetarea unei cladiri, imediat era descoperita o alta.
Conducatorii legiunii VII Claudia aveau sediul la Cioroiu Nou
Intensitatea activitatilor constructive denota un rang special al asezarii si fortificatiei romane de la Cioroiu Nou. In ultima vreme, tot mai multe opinii avizate acrediteaza identificarea aici a enigmaticei Colonia Malva (n.r.- asezarea romana a fost resedinta guvernatorului provinciei Dacia Malvensis, avand rang de colonie). In acest sens pot fi invocate descoperirile arheologice facute de-a lungul timpului: inscriptii, piese sculpturale, monede, fibule, ceramica, opaite, obiecte din bronz, obiecte din fier.
O inscriptie descoperita la Cioroiu Nou atesta, deocamdata, existenta aici in prima jumatate a secolului III, a unei statio aflata sub conducerea lui Germanus, speculator al legiunii VII Claudia. Misiunea acestui post de paza si supraveghere poate fi dedusa din amplasarea geografica a localitatii, in plina zona de campie fertila. Este vorba si despre o entitate administrativa care se ocupa de colectarea taxelor si impozitelor, intretinerea cailor de comunicatie si efectuarea de achizitii si rechizitii in folosul armatei romane.
De regula, o astfel de statio era condusa de un beneficiarius, subofiter in cadrul armatei romane. Insemnul unui beneficiarius era o lance miniaturala de bronz sau fier. In cercetarile din anul 2013, a fost descoperita o astfel de piesa ce ne-a condus la concluzia ca avem de-a face cu o statio, indubitabil.
In timpul cercetarilor din acest an, au fost descoperite numeroase obiecte din bronz si din fier. O categorie importanta de artefacte este reprezentata de monede. Zeci de astfel de piese sunt descoperite anual la Cioroiu Nou.
In final, din cantitatea remarcabila de ceramica descoperita, amfore, cani, urcioare, capace, farfurii, strachini, castroane, o pondere semnificativa este detinuta de ceramica pictata, apanaj al olarilor romani ce lucrau la Cioroiu Nou, intr-unul sau in mai multe ateliere ceramice. Este suficient de remarcat faptul ca de la Cioroiu Nou provine cea mai mare cantitate de ceramica romana pictata din intreaga Dacie romana. Toate cele expuse sumar mai sus recomanda monumentul arheologic de la Cioroiu Nou drept unul ce poate oferi oricand surprize“, a spus arheologul Dorel Bondoc, coordonatorul stiintific al cercetarilor.
Presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat ca rezultatele cercetarilor desfasurate in acest an pe santierul arheologic de la Cioroiu Nou reprezinta argumente solide in favoarea initiativei administratiei judetene de a continua sprijinirea financiara a specialistilor de la Muzeul Olteniei, dar si a proiectelor care urmaresc promovarea acestor monumente istorice ca obiective turistice.   
„Vreau sa salut reusita noii campanii derulate de Muzeul Olteniei in situl de la Cioroiu Nou, una fructuoasa atat din punctul de vedere al descoperirilor facute, cat si din cel al crearii conditiilor pentru valorificarea turistica a acestor vestigii.  
Consiliul Judetean ramane consecvent ideii de a se implica in restaurarea acestor fortificatii din epoca romana, cu convingerea ca astfel vom reusi sa transformam Doljul intr-un reper important pe harta turistica a Europei. Un circuit in care monumentul istoric de la Cioroiu Nou poate fi integrat alaturi de Muzeul «Henri Coanda» din Perisor, de Manastirea Maglavit si de Portul Cultural Cetate le va vorbi vizitatorilor intr-un mod cat se poate de expresiv despre bogatia istorica, spirituala si culturala a acestor locuri“, a precizat presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa.
Fundatia “Alexis” vrea sa puna la Cioroiu temelia unui parc tematic, asemanator cu cel din Xanten- Germania
Situl de la Cioroiu Nou este inregistrat in Lista monumentelor istorice ca asezare daco-romana, castru roman si monument cu elemente medievale. Deoarece inregistrarea s-a facut gresit, terenul sitului a fost retrocedat ca arabil dupa 1990. Ulterior, Fundatia “Alexis”, preocupata de istoria Olteniei, a cumparat terenul de la proprietari si l-a pus la dispozitia arheologilor.
Fundatia “Alexis” a fost infiintata in 2002, cu scopul reabilitarii siturilor arheologice din nord-vestul Olteniei, situate la confluenta raurilor Jiu, Motru si Gilort. Presedintele Fundatiei, Adrian Gheorghe, spune ca lucreaza cu o echipa de voluntari cu varste si profesii diferite, fara o calificare in domeniu, dar animati de dorinta de a demonstra existenta in zona a continuitatii civilizatiilor si culturilor.
La Cioroiu Nou, Fundatia “Alexis” vrea sa organizeze, impreuna cu autoritatile judetene, un parc tematic, asemanator cu cel din Xanten- Germania. “Avem in principal trei obiective la Cioroiu Nou. Primul este continuarea lucrarilor la situl arheologic. In al doilea rand, in aceasta vara dorim sa organizam aici prima scoala de arheologie aplicata, cu participarea specialistilor de la Muzeul Olteniei. In al treilea rand, este vorba despre acest parc tematic, de tipul celui din Xanten care va fi un obiectiv important”, a spus Adrian Gheorghe, citat de ecomunitate.ro. La Xanten a fost reconstruit un intreg oras arheologic, cu castre romane, amfiteatre si bai.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

descoperiri cioroiu nou cioroiasi spectaculoasa ipoteza
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1947 (s) | 23 queries | Mysql time :0.024579 (s)