News Flash:

Arhetipuri in mitul genezei

12 Noiembrie 2013
1644 Vizualizari | 0 Comentarii
Zeul creator
Zeul creator sau demiurgul reprezinta entitatea responsabila pentru creatia intregii lumi materiale si spirituale, in unele cazuri, sau doar a lumii materiale. De obicei, zeul creator este si cel care a dat viata primilor oameni. Existenta lui reflecta necesitatea omului de a-si explica originea universului printr-un proces fabulos. Actul creatiei este sacru, pur, original, unic si irevocabil, reprezinta o biruinta a ordinii asupra haosului primordial. Din aceasta cauza zeul creator si-a castigat in majoritatea religiilor o reputatie foarte mare. El este uneori zeul suprem, ca in cazul lui Odin, din mitologia nordica, a lui Atum din cea egipteana sau a lui Marduk din cea mesopotamica. Cu toate acestea religiile gnostice dispretuiesc zeul creator precum si materia creata de acesta si il considera un demon sau o divinitate inferioara care a incercat sa imite prin creatie Paradisul.
Zeul Haosului
Inainte de savarsirea actului creator si de stabilire a ordinii in univers, lumea era stapanita de intuneric si dezordine, sau pe scurt de haos primordial. Acest termen abstract defineste un spatiu gol, infinit si indefinit. In multe mitologii lumea a fost creata din haos, adica din nimic, ceea ce amplifica puterea zeului demiurg. Exista insa si mituri in care geneza lumii se desavarseste prin sacrificarea unui monstru, unui gigant sau a unui zeu care personifica haosul primordial. Sacrificiul este obligatoriu in acest caz, fara el neputandu-se cladi ceva semnificativ si durabil. De exemplu, in mitologia nordica, Universul a fost facut din trupul uriasului Ymir, iar in mitologia mesopotamica, Marduk a sacrificat-o pe zeita-dragon Tiamat, formand cu trupul enorm cerul si pamantul. In religia maniheista lumea oamenilor a fost faurita din maruntaiele demonilor arhonti. In plan simbolic, biruinta zeilor olimpieni asupra titanilor, in mitologia greaca si a zeilor Tuatha de Danann asupra fomorilor in credinta celtica, reprezinta victoria ordinii asupra anarhiei si a creatiei asupra haosului
Zeita mama
Zeita mama este in mitologie un simbol al fertilitatii, al bogatiei si al pamantului. Ea este asociata adeseori cu mitul genezei, si chiar daca nu este creatoarea lumii, are un rol decisiv in acest proces. In mitologia greaca si cea egipteana, zeita mama are nevoie de o jumatate, de o zeitate opusa, masculina. Astfel in aceste mitologii, geneza este vazuta ca un ritual al iubirii, ca o impreunare intre cele doua elemente antagonice ale naturii: pamant-cer si masculin-feminin. Daca in mitologia greaca, zeita Gaia este pamantul, iar zeul Uranus este cerul, in religia vechilor egipteni, locurile sunt inversate, zeita Nut fiind cerul, iar zeul Geb pamantul. In mitologia celtica, zeita-mama, Danu este una din principalele zeite din acest panteon, deci are o importanta foarte mare, mai ales ca poporul de zei celtici poarta numele „Tuatha de Danann” adica „triburile zeitei-mama Danu”.
Zeul sarlatan
Zeul salatan este zeul care intervine in creatia demiurgului, de obicei cu intentii malefice, din cauza invidiei, urii, rautatii lui innascute sau din naivitate si lipsa constiintei ca ar putea provoca rau. Fiindca lumea la inceputurile ei se caracterizeaza prin puritate primordiala si perfectiune, acest zeu este responsabil pentru aducerea relelor, suferintelor si a mortii. El degradeaza opera ideala a zeului creator si provoaca procesul de degradare progresiva a lumii. Exemplu pentru acest tip de zeu este Ahriman (mitologia persana) sau Sulmus (mitologia mongola). De asemenea, rolul zeului sarlatan poate fi preluat de demoni, duhuri rele sau spiridusi.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

zeul creator zeul haosului zeita mama zeul sarlatan
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1493 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013088 (s)