News Flash:

Arhiepiscopul Valerian Trifa, un arhiepiscop al controverselor

1 Octombrie 2013
2499 Vizualizari | 0 Comentarii
Persecutat in propria sa tara, din motive politice, nu religioase, el a trecut prin lagare naziste, apoi a peregrinat prin Occident. Devenit lider al romanilor emigrati in SUA, in ultimii ani ai vietii, el a fost demascat de catre membri ai comunitatii evreiesti. Pentru ca a mintit in legatura cu trecutul sau legionar, Valerian Trifa a fost nevoit, in anii batranetii, sa apuce drumul unui nou exil. El a murit departe de tara sa natala, Romania, dar si de credinciosii pe care au i-a pastorit decenii intregi, potrivit romanialibera.ro.
Parintele Trifa a trecut la cele vesnice la Estoril, in Portugalia. Viata sa seamana cu o odisee, spun cei care cunoscut viata episcopului pelerin. Dedesubturile acestei afaceri legate de expulzarea arhiepiscopului nu sunt foarte bine cunoscute, pentru ca, in memoriile sale, „Orizonturi rosii", generalul de Securitate Ioan Mihai Pacepa spune ca totul ar fi fost o facatura a serviciului secret comunist. Concret, Ioan Mihai Pacepa a afirmat ca expulzarea lui Valerian Trifa ar fi fost orchestrata cu ajutorul unei fotografii trucate, care ar fi fost plasata discret, de catre agenti ai Securitatii, unor organizatii evreiesti influente. Acea fotografie l-ar fi reprezentat pe Trifa in timp ce lua parte la masacrele comise in timpul rebeliunii legionare. Certa e apartenenta arhiepiscopului ortodox la o organizatie putin onorabila, Miscarea Legionara, care a facut din asasinatul politic o arma si care a organizat persecutia impotriva evreilor. Printre victimele antisemitilor din Romania se numara Nicolae Iorga, dar si familiile de evrei exterminate in Progromul de la Iasi.
Vlastar din Tara Motilor
Valerian Trifa, pe numele sau laic Viorel Trifa, s-a nascut in 28 iunie 1914, in orasul Campeni din Tara Motilor. El era fiul invatatorului Dionisie Trifa. Primele clase le-a urmat in localitatea sa natala, apoi a urmat liceul la Sibiu. Intre 1931 si 1935, Viorel Trifa a urmat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din Chisinau, pe care a terminat-o cum laudae. Tanarul a urmat cursuri de filosofie la Universitatea din Bucuresti, apoi, timp de doua semestre, a devenit student la Universitatea din Berlin. In anii studentiei, el a devenit unul dintre membrii Miscarii Legionare. In anul 1940, el a fost ales chiar presedinte al Uniunii Nationale a Studentilor Crestini din Romania, o organizatie fascista. In ianuarie 1941, Viorel Trifa a luat parte la rebeliunea legionara contra lui Ion Antonescu. Dupa infrangerea ei, impreuna cu alti lideri legionari, el s-a refugiat in Germania nazista. La insistentele lui Ion Antonescu, liderii legionari au fost cazati, pentru a fi mai bine supravegheati, in sectoarele privilegiate ale lagarelor de concentrare de la Buchenwald si Dachau. Dupa 23 august 1944, Viorel Trifa a fost unul dintre cei care au sustinut ideea formarii unui guvern legionar al Romaniei in exil, la Viena. In perioada petrecuta la Viena, el a devenit secretar al mitropolitului ortodox dizident Visarion Puiu. Apoi, Viorel Trifa a emigrat la Paris, unde si-a ascuns cu grija trecutul fascist.  Au urmat cativa ani in care a predat istorie si limba franceza intr-un colegiu catolic din Italia. Acolo, teologul ortodox pregatea preoti misionari catolici.
Exilat peste ocean
In anul 1950, Viorel Trifa a emigrat in Statele Unite ale Americii, unde a devenit redactor principal al revistei Solia, a comunitatii romanesti din Cleveland, Ohio. In contextul in care comunitatea romaneasca ortodoxa era profund divizata intre cei care doreau ruperea de Biserica Ortodoxa Romana, condusa de patriarhul comunist Justinian Marina, si cei care doreau pastrarea legaturilor canonice cu Sfantul Sinod din Bucuresti, Viorel Trifa a devenit unul dintre liderii taberei care refuza colaborarea cu ierarhii „rosii". In anul 1951, el a fost ales episcop al romanilor americani. In anul 1952, el a fost hirotonit, la Philadelphia, de catre un episcop ucrainean, membru al Bisericii Ortodoxe Americane. Aceasta a fost fondata de emigrantii din fostul Imperiu Tarist, alungati de Revolutia Bolsevica. Viorel Trifa a luat numele de arhiereu Valerian. El a cerut si a obtinut, din partea Bisericii Ortodoxe Americane, ca eparhia sa sa-si pastreze autonomia administrativa si limba romana, ca limba de cult. In paralel, Biserica Ortodoxa Romana a refuzat sa accepte alegerea lui Valerian Trifa ca episcop al romanilor americani si a numit un nou ierarh pentru America de Nord. In anul 1970, Valerian Trifa a primit titlul de arhiepiscop.
Expulzarea
Valerian Trifa a ramas una dintre putinele voci critice la adresa regimului comunist in timpul „dezghetului" dintre regimul Ceausescu si Occident, dupa ce dictatorul roman Nicolae Ceausescu s-a opus interventiei tarilor comuniste in Cehoslovacia, in 1968. Oricum, Valerian Trifa era judecat de un tribunal american, dupa ce, in anul 1961, rabinul din Romania, Moses Rosen, a declarat ca el a fost unul dintre capii progromurilor legionare din 1941. In acest context, arhiepiscopul Trifa ar fi devenit tinta unei diversiuni puse la cale de fosta Securitate. Potrivit memoriilor generalului de Securitate, Mihai Pacepa, „serviciul secret comunist a furnizat Justitiei americane documente falsificate", care atestau presupuse crime comise de arhiepiscopul ortodox. Drept urmare, in anul 1980, Valerian Trifa si-a pierdut cetatenia americana si a fost expulzat. El a emigrat in Portugalia in anul 1984 si a murit in anul 1987.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

lagare naziste occident lider sua valerian trifa expulzarea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1652 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014179 (s)