News Flash:

Armata romana timpurie

17 Martie 2015
932 Vizualizari | 0 Comentarii
Armata romana timpurie este prima faza prin care a trecut armata romana.

Roma s-a extins lent si a fost timp de secole o comunitate ca atatea altele care purta de asemenea razboaie de mica anvergura. Armata romana arhaica era constituita printr-o recrutare generala la nivelul proprietarilor de pamant din gentes si clientalae.
Reconstituirea imaginii unui soldat roman legionar din era republicana (500 i.Hr. - 31 i.Hr.). Are scut oval si un nou tip de casca Montefortino. Echipamentul legionarilor imperiali (31 i.Hr. - 476 d.Hr.) a fost similar, dar mult mai sofisticat

Exista putine izvoare sigure despre istoria timpurie a Romei. Armata romana timpurie era organizata in trei triburi, fiecare dintre acestea oferind cate 1000 de infanteristi comandanti de un tribunus militum, plus trei escadroane formate din 100 de cavaleristi( acestia puteau fi equites sau celeres), comandati de un tribunus celerum. La inceputurile armatei, fierul era destul de rar.

Pumnalele, spadele de bronz si lancile au fost treptat inlocuite. Coifurile erau de modele diferite,dar poate cel mai impresionant din punct de vedere vizual era modelul Villanova. Un astfel de coif a fost descoperit la Tarquinia. Asemenea coifuri au mai fost descoperite si in alte situri funerare din centrul si nordul Italiei si dateaza din secolele IX-VII i.H.. Un alt tip de coif asemanator( insa fara creasta metalica) era ,,clopotul”.

Vezi si Batalia de la Dyrrachium


Armura continea uneori platosa de zale. La un moment dat, romanii au adoptat falanga de la hopliti, introdusa in Italia, probabil de catre colonistii veniti din Grecia. Primul autor care a folosit termenul de ,,falanga”(,,φαλαγξ”) este Homer. Numele hoplitilor era derivat de la ,,hoplon”, scutul circular pe care-l aveau, cu un diametru de aproximativ 90 de centimetri. Acesta era confectionat din lemn si acoperit cu o foaie de bronz.

Aceste scuturi erau legate cu o curea de cotul stang si tinute de maner.Principala arma a hoplitilor era o lance folosita la impuns., care avea o lungime de aproximativ 2,45 metri. O arma secundara era, de obicei o spada scurta. Soldatii luptau in formatie compacta, fiecare stand unul langa altul si lasand partea dreapta descoperita, pentru ca aceasta sa fie protejata cel putin de scutul soldatului vecin.

Vezi si Sub ce context a avut loc batalia de la Munda


Falanga greceasca a aparut pentru prima oara in Grecia, posibil in secolul VIII i.H., desi exista multe controverse. Chiar daca coiful, scutul si armura ofereau o protectie foarte buna, luptele corp la corp erau foarte periculoase, mai ales daca inamicii erau echipati la fel de bine si la fel de agresivi. O falanga victorioasa suferea in medie cinci procente pierdere, in special in primele randuri.Luptele fiind foarte dure, falangele aveau in rare cazuri mai putin de opt randuri, desi existau cazuri in care puteau sa fie chiar si patruzeci de randuri.

Soldatii din randul doi, ii puteau strapunge pe dusmani, pe deasupra umerilor soldatilor din primul rand. Restul soldatilor din celelalte randuri nu puteau participa la lupta.

Hoplitii erau oameni destul de instariti, deoarece isi permiteau sa cumpere echipament scump.Adoptarea falangei de catre romani nu a dus la o abandonare a modurilor mai vechi de lupta. Garzile de corp ale regelui erau recrutate, probabil din randul equites.

O sursa fragmentara, dar de incredere, numita ,,Ineditum Vaticanum”, consemneaza faptul ca equites nu s-au remarcat pana la razboaiele cu samnitii din secolul IV i.H. O reforma importanta a armatei a avut loc in timpul lui Servus Tullius, care a creat sistemul servian. Titus Livius si Dionysus vorbesc detaliat despre acest sistem. Valoarea averii tuturor barbatilor romani era inregistrata intr-o lista de recensamant, numita census, acestia, dupa avere erau repartizati in cinci clase. Aceste clase erau organizate in centurii, astfel ca cei din ordinul evcestru serveau in cele 18 centurii de cavalerie.
Reconstituirea imaginii unui centurion

Fiecare clasa era impartita in centurii de seniores si juniores, dupa varsta. Aceasta organizare a mers, probabil, mana in mana cu adoptarea tacticii hoplitilor, desi unii istorici considera altceva. O data ce a aparut noua formatiune de lupta a fost nevoie de un nou echipament: clipeus(scut rotund) si sabia. Diferentele intre echipamentul soldatilor din clasele I-III( probabil si IV) sunt prea mici, pentru a fi semnificative.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

armata romana roma montefortino triburi cavaleristi homer hoplitilor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1984 (s) | 34 queries | Mysql time :0.080644 (s)