News Flash:

Armia Krajowa, miscare de rezistenta din Polonia in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial

31 Martie 2014
2059 Vizualizari | 0 Comentarii
Armia Krajowa (Armata Teritoriala), abreviata „AK”, a fost principala miscare de rezistenta din Polonia ocupata de Germania Nazista. AK a fost infiintata in 1942 prin transformarea Związek Walki Zbrojnej (Uniunea pentru Lupta Armata) si in urmatorii doi ani a incorporat aproape toate fortele armate clandestine. A fost desfiintate in ianuarie 1945, dupa ce teritoriul tarii a fost curatat de fortele germane de catre Armata Rosie.
Armata Krajowa, care a avut in momentul de maxima dezvoltare aproximativ 400.000 membri, a fost cea mai mare miscare de rezistenta clandestina poloneza si cea mai mare din lume. AK a fost bratul inarmat a ceea ce a devenit cunoscuta ca „Statul Secret Polonez” („państwo podziemne”).
Principala activitate a Armatei Teritoriale a fost reprezentata de sabotarea transporturilor germane spre frontul de rasarit din Uniunea Sovietica. AK a declansat o lupta pe scara larga impotriva germanilor, care a atins apogeul in perioada 1943 - 1944 in timpul Operatiunii Furtuna, care a imobilizat in Polonia mai multe divizii germane.

Vezi si Trandafirul Alb, miscarea de rezistenta non-violenta din Germania nazista
Armia Krajowa, loiala guvernului puternic in exil a fost considerata de catre Uniunea Sovietica ca o forta ostila, ceea ce au dus la conflicte din ce in ce mai grave intre partizanii polonezi si cei sovietici in timpul razboiului, si intre grupuri sau luptatori izolati si autoritatile comuniste dupa incheierea razboiului.
AK isi are originile in Serviciul pentru Victoria Poloniei, organizatie care a fost infiintata de generalul Michał Karaszewicz-Tokarzewski pe 27 septembrie 1939, chiar in perioada in care germanii si sovieticii erau pe punctul de a desavarsi cucerirea Poloniei. Dupa sapte saptamani, pe 17 noiembrie, la ordinul generalului Władysław Sikorski, aceasta organizatie a fost transformata in Uniunea pentru Lupta Armata, care doi ani mai tarziu, pe 14 februarie 1942, avea sa se transforme la randul ei in Armia Krajowa.

Vezi si Rezistenta anticomunista din Romania
In afara de cele doua organizatii fondatoare ale AK, au mai existat si alte miscari de rezistenta, cele mai multe dintre ele fuzionand la un moment dat cu Armata Teritoriala: Narodowa Organizacja Wojskowa, Konfederacja Narodu, Narodowe Siły Zbrojne, Bataliony Chłopskie, Gwardia Ludowa. Cea mai importanta miscare de rezistenta care nu a fuzionat cu AK a fost Armia Ludowa, de orientare comunista.
Stefan Rowecki (cu pseudonimul Grot), a fost primul comandant al AK pana la arestarea sa din 1943. Au urmat Tadeusz Bór-Komorowski pana la arestarea sa din septembrie 1944, pentru ca Leopold Okulicki, (cu pseudonimul Niedzwiadek) sa conduca organizatia pana la desfiintarea sa.

Vezi si Orchestra Rosie sau cercurile de rezistenta antinazista 
De-a lungul intregii sale perioade de existenta, unitatile AK au efectuat mii de raiduri armate si numeroase actiuni de culegere de informatii, au dinamitat sute de transporturi pe calea ferata si au participat la multe ciocniri armate cu unitile politiei armate germane si ale Wehrmachtului. AK a efectuat operatiuni de represalii, asasinand ofiteri ai Gestapoului, ca raspuns direct la tacticile teroriste impuse de nazisti impotriva populatiei civile.
Armia Krajowa a stans si a transmis Aliatilor numeroase informatii importante politice, militare si tehnice, cum au fost de exemplu cele despre lagarele naziste de concentrare, si cele despre bomba zburatoare V-1 sau racheta V-2. In timpul unei misiuni aeriene, RAF a folosit un avion Dakota cu doua motoare camuflat) care a decolat de pe aeroportul din Brindisi, Italia, pentru ca, dupa ce a aterizat pe un aeroport militar abandonat din Polonia, sa transporte in tabara Aliatilor informatii culese si sintetizate de inginerul de aviatie Antoni Kocjan, si aproximativ 20 kg de resturi ale unei rachete V-2, lansate de la Peenemünde. Printre materialele se aflau „Raportul special 1/R, no. 242, fotografii, schite ale pieselor rachetei prabusite care nu au putut fi transportate, si altelel. 
Desi AK nu a declansat o insurectie generala pana in 1944, fortele sale au fost angajate in numeroase sabotaje economice sau armate si in atacuri de gherila. In 1944, atacurile s-au inmultit la nivel national, iar pe 1 august 1944 a fost declansata Insurectia din Varsovia. Obiectivul insurectiei era eliberarea capitalei poloneze, Varsovia, mai inainte de sosirea Armatei Rosii. Daca, la inceputul insurectiei, au eliberat mai multe sute de prizonieri dintr-un lagar de concentrare si au avut unele succese initiale in luptele dure de strada cu germanii, in cele din urma rebelii au fost infranti de catre germani pe 2 octombrie, in conditiile in care unitatile sovietice nu au intervenit, desi se aflau la aproximativ 20 km de oras.
Printre cele mai importante operatiuni militare si sabotaje sunt incluse „Operatiunea Taśma (Cureaua)” din 1943, o serie de atacuri impotriva posturilor de paza de la frontiera dintre Guvernamantul General si teritoriile anexate de Germania, si Operatiunea Furtuna din 1944 – o serie de insurectii al carui obiectiv era cucerirea controlului asupra unor orase, astfel incat autoritatile loiale guvernului polonez in exil sa fie instalate in localitatile respective mai inainte ca sovieticii sa ajunga in regiune. Cele mai importante actiuni ale Operatiunii Furtuna au fost Insurectia din Varsovia – tentativa de eliberare a capitalei – Operatiunea Ostra Brama si Insurectia din Lwów.
Pierderile Axei datorita actiunile miscarii clandestine poloneze, din care cele mai importante au fost ale AK, au fost estimate la aproximativ 150.000 de oameni. Principalele activitati ale AK au fost sabotarea cailor ferate care deserveau transporturile germane spre frontul de rasarit din Rusia. Se estimeaza ca aproape o optime din toate transporturile germane spre frontul de rasarit au fost distruse sau intarziate in mod semnificativ datorita atacurilor AK. AK a declansat adevarate batalii cu germanii in special in 1944, obligand germanii sa blocheze in Polonia mai multe divizii  cu aproape 930.000 soldati.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

armia krajowa polonia germania nazista armata rosie stefan rowecki
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1612 (s) | 34 queries | Mysql time :0.024444 (s)