News Flash:

Artele in Tarile Romane (IV)

20 Mai 2013
1231 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzica
In preajma anului 1848, muzica romaneasca se afla in plina lupta pentru afirmarea trasaturilor nationale, descatusandu-se treptat de influentele turcesti si grecesti, ca si de dominatia bisericii. Urmand idealurile pasoptiste inaintate, muzica s-a legat de realitatile vremii, avand un continut social critic, exprimat intr-un limbaj mai apropiat de graiul poporului. N. Filimon, cel dintai critic muzical si teatral de la noi, a aratat cum inovatiile in muzica aduse din apus au largit campul de inspiratie al lautarilor, masa interpretilor muzicali de atunci.
Anton Pann, poet si compozitor, culegator de folclor, a adus  o importanta influenta in muzica de larga circulatie. El a cules si tiparit numeroase cantece, grabind procesul inlocuirii melodiilor de factura orientala; a publicat Spitalul amorului, colectie de 6 brosuri, cuprinzand 176 de melodii( 1850 - 1852 ). Prin 'romanizarea' multor melodii greco - turcesti, Anton Pann a contribuit la faurirea unei culturi muzicale populare a orasului; operele sale se indreptau catre un cerc larg de oraseni, recrutat din randurile burgheziei mijlocii si mici. A avut numerosi adepti, care, alaturi de cativa maestri de muzica de origine straina ( Wachmann, Rusitki, Ehrlich), au publicat o serie de culegeri de cantece populare romanesti.
Vasile Alecsandri a avut si meritul de a fi stimulat culegerea melodiilor romanesti; in primul rand l-a stimulat pe bucovineanul Carol Miculi, care invatase de la Chopin sa aprecieze caracterele specifice ale folclorului. Primii compozitori romani erau sub influenta occidentala, si de aceea chiar culegerile lor de folclor sunt imprimate de oarecare occidentalism. Merita sa fie mentionat si D. G. Florescu, participant la revolutia din 1848, primul compozitor de romante, membru fondator al Conservatorului din Bucuresti.
Luptand pentru eliberarea sa nationala si sociala, poporul roman a putut sa ajunga in aceasta perioada la o mare inflorire a culturii sale. Este timpul in care au elaborat unele din lucrarile lor cele mai valoroase istoricul si revolutionarul N. Balcescu, poetul V. Alecsandri, istoricul si dramaturgul B. P. Hasdeu, istoricul A. Papiu - Ilarian, pictorul N. Grigorescu si marele poet M. Eminescu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

muzica muzica romaneasca n filimon anton pann
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1735 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018487 (s)