News Flash:

Ascensiunea Carolingilor

23 Aprilie 2014
1218 Vizualizari | 0 Comentarii
Pepin I a fost fondatorul dinastiei Carolingilor, un majordom al palatului in regatul Austrasia, unde domnise Dagobert I. Merovingii au devenit conducatori marioneta dupa ce Pepin II, nepotul lui Pepin I, a preluat puterea in Regatul Francilor si l-a infrant pe majordomul din Neustria, la Tertry in 687. La moartea sa din 714, fiul sǎu, Carol Martel "Ciocanul" a devenit rege, dar nu si-a revendicat coroana. A infrant triburile germanice, printre care si turingii, i-a anexat pe bavarezi regatului sǎu si a sprijinit expeditia misionarǎ a Sfantului Bonifaciu in Germania.

Vezi si Capetienii – cea mai mare casa regala a Europei 
Cea mai mare realizare a sa a fost oprirea invaziei arabilor in Europa de Vest, ceea ce i-a adus renumele de "Salvatorul Apusului". In 732, Carol i-a invins pe arabi la Tours, langǎ Poitiers, iar 7 ani mai tarziu, i-a alungat pe arabi din Provence. Carol si-a format o armatǎ de cǎlǎreti profesionisti bine inarmati, iar inovatia sa militarǎ va sta la baza sistemului feudal european si organizǎrii cavaleriei. Pentru a-si rǎscumpãra armurile, soldatii au primit terenuri de pǎmant si au jurat credintǎ regelui. In 747, fiul lui Carol Martel, Pepin al III-lea, l-a inlaturat din functia de majordom al palatului de Austrasia pe fratele sǎu, Carloman, care a ales sǎ se retragǎ la manastire dupǎ o bǎtǎlie sangeroasǎ cu alamanii. In 751, Pepin al III-lea a pus capǎt domniei merovingilor, dupā ce l-a exilat pe ultimul rege la o manǎstire. Si-a luat titlul de rege, fiind primul din dinastia Carolingilor.

Vezi si Dinastia Asanestilor
Pepin dorea sa-si asigure legitimitatea, iar sprijinul putea veni din partea papei de la Roma, cel mai important episcop din Occident. Acesta era amenintat de longobarzi , care doreau sa cucereasca in sfarsit Roma si sa faca din ea centrul unei regat italian unificat. Teoretic, papa era supusul imparatului de la Constantinopol, dar in contextul framantat al secolului al VIII-lea (criza iconoclasta, atacurile arabe) devenise clar ca de la Bizant nu poate veni nici un ajutor. De aceea, episcopul de Roma s-a adresat celei mai mari puteri a Apusului din momentul respectiv, care era Regatul francilor, carmuit de fapt de majordom. In urma intelegerii dintre cele doua parti, oastea trimisa de Pepin intervine in Italia, ii invinge pe longobarzi si cedeaza papei o parte din teritoriile cucerite prin "Donatia luo Pepin" , care vor constitui de acum incolo baza teritoriala a statului pontifical. Trei ani mai tarziu, papa in persoana il unge din nou ca rege pe Pepin, impreuna cu sotia si cu cei doi copii, conferind astfel o si mai mare legitimitate noii dinastii, dinastia carolingiana .
Pipinizii aveau aceeasi conceptie patrimoniala despre stat precum merovingienii , astfel ca la moartea lui Pepin cel Scurt, in 768, regatul se imparte intre fii sai Carloman si Carol. Acesta din urma ramane insa foarte repede singurul rege si continua opera tatalui sau. In vremea lui Carol Martel fusese deja cucerita Frizia, zona din nordul Olandei actuale, si acum stapanirea acesteia este consolidata.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pepin i dinastiei carolingilor majordom regatul austrasi dagobert i
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1740 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019455 (s)