News Flash:

Ascensiunea politica a lui Mihail Sadoveanu

5 Martie 2015
1697 Vizualizari | 0 Comentarii
Dupa preluarea puterii de catre sistemul comunist, Sadoveanu a sprijinit noile autoritati, trecand de la propria versiune de realism la doctrina comunista a realismului socialist. Aceasta a dus la colaborarea cu Asociatia Romana pentru strangerea Legaturilor cu Uniunea Sovietica (ARLUS), condusa de medicul endocrinolog, ulterior academician Constantin Ion Parhon. Scriitorul indeplineste rolul de gazda pentru delegatiile sovietice conduse de Andrei Visinski si Vladimir Kemenov in timpul vizitelor lor din 1944, dupa care devine presedintele „sectiei literare si filosofice” a ARLUS (secondat de Mihai Ralea si Perpessicius).

In februarie 1945, el se alatura lui Parhon, Alexandru Rosetti, compozitorului George Enescu, biologului Traian Savulescu si matematicianului Dimitrie Pompeiu intr-un protest impotriva politicilor culturale promovate de primul ministru Nicolae Radescu si a cabinetul sau, pentru a-l discredita pe anti-comunistul Radescu si pentru a-l face sa plece de la putere. Dupa iunie 1946, Sadoveanu devine editor al revistei literare a asociatiei, Veac Nou, alaturi de Ion Pas, Gala Galaction, Horia Deleanu, Octav Livezeanu si N. D. Cocea.

Schimbarile literare si politice ale lui Sadoveanu devin vizibile publicului in martie 1945, in timpul conferintei publice despre Stalin care a avut loc la Bucuresti, fiind doar una din conferintele pe care le-a iinut la nivel national. Discursul sau, intitulat Lumina vine de la Rasarit, este o incercare de a imbunatati imaginea Stalinismului in Romania.

Vezi si Iubirea dintre Mihail Sadoveanu si Valeria Mitru la 40 de ani distanta

ARLUS va publica in acelasi an textele acestor conferinte intr-un singur volum. Tot in 1945, Sadoveanu calatoreste prin Uniunea Sovietica impreuna cu profesorii Parhon, Savulescu, sociologul Dimitrie Gusti, lingvistul Iorgu Iordan, si matematicianul Simion Stoilow fiind invitat de Academia Rusa de Stiinte sa ia parte la cea de-a 220-a aniversare a infiintarii ei. Sunt vizitate colhozuri si crese, si au loc discutii cu agronomul Nicolai Tsitsin, un apropiat al lui Stalin. La intoarcere, scriitorul publica alte texte controversate si tine discursuri prin care lauda sistemul sovietic. In acelasi an, Editura Cartea Rusa a ARLUS a mai publicat, printre altele, si traducerea volumului Scheciurile unui sportiv de Ivan Turgenev facuta de Sadoveanu.

Vezi si Mihail Sadoveanu – Scriitorul atras de sihastrii

In timpul alegerilor masluite din 1946, Sadoveanu a fost candidat al Blocului Partidelor Democratice (BPD) in colegiile din Bucuresti, castigand un loc in noul Parlament al Romaniei, cel unificat. In prima sesiune, cea din decembrie 1946, este ales presedintele Parlamentului.

Locuieste la Ciorogarla, primind din partea statului o vila detinuta anterior de jurnalistul Pamfil Seicaru, de orientare fascista. Aceasta decizie a fost considerata de Partidul National-Taranesc drept coruptie politica, atragandu-i lui Sadoveanu porecla de „Contele de Ciorogarla".

In 1948, dupa abdicarea Regelui Mihai si instalarea regimului comunist la putere, Sadoveanu primeste cele mai inalte pozitii care au fost acordate vreodata unui scriitor roman, insotite de beneficii materiale substantiale.

Intre anii 1947-1948, el, alaturi de Parhon, Stefan Voitec, Gheorghe Stere, si Ion Niculi, devine membru al Prezidiului ales de BPD. A ramas membru al noii Academii a Republicii Populare Romane, si, alaturi de alti intelectuali pro-sovietici, este ales in conducerea acesteia.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

preluarea puterii sistemul comunist sadoveanu doctrina comunista
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1600 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013991 (s)