News Flash:

Asediile cetatii Chilia

23 Ianuarie 2014
1617 Vizualizari | 0 Comentarii
In secolul XV, cetatea Chilia, un important centru economic si strategic al vremii, a fost obiect de disputa intre puterile din regiune.
Cetatea a fost asediata de doua ori de Stefan cel Mare, prima oara in 1462 si a doua oara in 1465. Ulterior, in 1484, cetatea este cucerita de sultanul turc Baiazid al II-lea.
Pe la mijlocul secolului XIV, la Chilia este atestata o intensa activitate comerciala. De aici se exportau spre capitala Impreriului bizantin mari cantitati de grau, miere, ceara, vin, sare, peste si alte produse. In plus, cetatea Chilia juca si un mare rol strategico-militar la Dunarea de Jos.
La sfarsitul secolului XIV, Mircea cel Batran extinde teritoriul Tarii Romanesti pana la Marea Neagra, Chilia intrand, astfel, in componenta statului muntean.
La scurt timp, in 1426, domnul Moldovei Alexandru cel Bun pune stapanire pe cetate, profitand de situatia grea in care se afla domnul Tarii Romanesti Dan al II-lea. Peste doua decenii, in 1448, Petru al II-lea al Moldovei cedeaza cetatea Chilia lui Iancu de Hunedoara, care il ajutase in lupta impotriva lui Roman al II-lea pentru recastigarea domniei.
22 IULIE 1462.

Vezi si Carligatura - perla Moldovei din vremea lui Stefan 
PRIMUL ASEDIU AL CETATI CHILIA 22 iunie 1462. Primul asediu al cetatii Chilia. In 1447-1448, domnul Moldovei, Petru al II-lea, a cedat cetatea Chilia lui Iancu de Hunedoara, guvernatorul Ungariei. De atunci pana in 1465, cetatea a fost aparata de o garnizoana maghiara. Stapanirea maghiara asupra Chiliei a fost confirmata de Bogdan al II-lea, tatal viitorului domn Stefan cel Mare, precum si de Alexandru si Petru Aron. Cetatea Chilia a fost marul discordiei intre Stefan cel Mare si Vlad Tepes, vasal al Coroanei maghiare. Domnul Moldovei s-a straduit sa redobandeasca Chilia. Cel putin din toamna anului 1460 conflictul dintre Stefan si Vlad era deschis: sasii brasoveni ii promiteau lui Vlad o oaste de 4.000 de soldati impotriva turcilor sau a Moldovei. In timp ce domnul Tarii Romanesti s-a implicat total in cruciada antiotomana planificata de Congresul de la Mantova, Stefan cel Mare a aderat la pacea dintre Polonia si Imperiul Otoman. Inca din ianuarie 1462 sunt mentionate lupte la hotarele dintre cele doua tari, ceea ce periclita comertul in zona. Conform cronicarului Laonic Chalcocondil, Stefan cel Mare a colaborat cu flota otomana la asedierea Chiliei, in iunie 1462. Dupa esecul asediului, in care chiar domnitorul Moldovei a capatat o rana care-l va chinui pana la sfarsitul vietii, oastea moldoveana a intrat sa jefuiasca in Tara Romaneasca, dar a fost oprita de Vlad Tepes.

Vezi si Stiati ca Stefan cel Mare....  
La doi ani si jumatate de la esec, in ianuarie 1465, dupa un asediu de o zi (24 ianuarie), Stefan cel Mare cucereste cetatea Chiliei. Domnitorul il numeste pe Isaia, cumnatul sau, parcalab al cetatii.
„Va leatul 6973 [1465] meseta ghenarie 23, adunandu Stefan voda multa oaste de tara, vrandu sa rascumpere cetatile carile le luase paganii de la alti domni, pogorat-au cu toata puterea sa spre cetatea Chiliei. Si sosindu la cetate miercuri spre joi, la miaza-noapte, au incunjurat cetatea. Insa joi nu s-au apucat de hartu, iara vineri dins-de-dimineata au inceput a bate cetatea si asa toata ziua s-au hartuit pana in seara. Iara sambata se inchinara cei din cetate si intra Stefan voda in cetatea Chiliei. Si acolo petrecand trei zile veselindu-sa, laudandu pre Dumnezeu, imblanzea oamenii in cetate. Decea si la Cetatea Alba au tras si multa navala facandu, dobandi si Cetatea Alba. Si asa amandoao cetatile cu multa moarte si peire de ai sai le dobandi, carile intarindu-le cu bucate si cu slujitori, au lasat pre Isaia si pre Buhtea parcalabi, ca sa le grijasca, iara el s-au intorsu la scaunul sau la Suceava.
Iara in al zecilea an a domnii sale, in anii 6974 [1466], iulie 10, au inceput a zidi manastirea Putna, spre slava lui Dumnezeu si a Preacuratii Maicii Fecioarii Mariei.”
—Grigore Ureche, Letopisetul Tarii Moldovei
Pentru imbunatatirea sistemului de aparare, in vara lui 1479, Stefan cel Mare reconstruieste cetatea Chilia pe malul stang al Dunarii (cetatea Chilia Noua). La lucrari participa 800 de zidari si 17.000 de ajutoare.
In 1484 are loc campania sultanului Baiazid al II-lea in Moldova. Pe 6 iulie 1484 incepe asediul cetatii Chilia, aparata de moldovenii condusi de parcalabii Ivanco si Maxim. Dupa opt zile cetatea este cucerita de invadatori (14 iulie).
Cetatea Chilia este stapanita de otomani pana in 1812, cand, odata cu cedarea Basarabiei (partea de est a Moldovei, cuprinsa intre Prut si Nistru) in urma razboiului turco - rus dintre anii 1806-1812, catre Imperiul Tarist, urmeaza destinul provinciei respective, cu exceptia perioadei 1856-1878, cand Basarabia de sud este reintoarsa Moldovei (dupa Unirea din 1859, in componenta Romaniei).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cetatea chilia centru economic impreriului bizantin tarii romanesti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1742 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019362 (s)