News Flash:

Asediul de la Bari

16 Martie 2015
729 Vizualizari | 0 Comentarii
Asediul asupra Bari a avut loc intre 1068 si 1071, atunci cand fortele italo-normande, aflate sub comanda lui Robert Guiscard, au asediat orasul Bari, principala forareata a bizantinilor din Italia si capitala catepanatului Italiei. Asediul a inceput in 5 august 1068, iar Bari a fost capturat in 16 aprilie 1071, cand Robert Guiscard a patruns in cetate, punand capat prezentei bizantine in sudul Italiei.

Pana in 1060, doar cateva orase costiere din Apulia se mai aflau sub stapanirea Bizantului: pe parcursul deceniilor anterioare, normanzii isi extinsesera posesiunile din sudul Italiei, iar acum isi fixasera ca obiectiv alungarea completa a bizantinilor din Peninsula Italica, inainte de a se concentra asupra cuceririi Siciliei, pe atunci aflata in mod predominant sub dominatia islamica.

Numeroase unitati militare au fost chemate din Sicilia si, sub conducerea contelui Godefroi de Conversano, au supus Otranto asediului.

Vezi si Primul asediu arab al Siracuzei

Urmatoarea miscare a constituit-o sosirea lui Robert Guiscard, cu un mare numar de trupe, care au inceput asedierea asupra bizantinilor din Bari in 5 august 1068. Inauntrul orasului erau doua partide: unul care isi dorea mentinerea supunerii fata de Bizant, iar celalalt care manifesta simpatii pro-normande. Atunci cand trupele normande s-au apropiat, gruparea pro-bizantina a avut castig de cauza, iar localnicii au inchis portile cetatii si au trimis o ambasada la imparatul Roman Diogenes pentru a obtine de la acesta sprijin militar. Negocierile propuse de Robert au fost respinse.

Vezi si Recordurile BIZARE ale Antichitatii - Cei mai mari betivi ai Antichitatii

Intre timp, in octombrie, Otranto a fost cucerit insa la Bari atacurile normande asupra zidurilor erau in mod repetat respinse de catre bizantini. Robert a hotarat blocarea portului orasului cu ajutorul unui pod fortificat pentru a preintampina orice posibil sprijin. Cu toate acestea, bizantinii au distrus podul si au izbutit sa mentina o legatura cu Bizantul.

Imparatul Roman al IV-lea a numit un nou catepan, Avartuteles, caruia i-a pus la dispozitie o flota, care sa transporte trupe si provizii pentru asediatii din Bari. Flota bizantina a ajuns in cetate la inceputul anului 1069, insa intre timp armata bizantina de uscat a fost infranta de catre normanzi, acestia din urma ocupand Gravina si Obbiano. Robert nu a revenit imediat dupa aceea la Bari, el trecand in ianuarie 1070 la Brindisi, pentru a sprijini fortele normande care asediau aceas fortareata de coasta. Brindisi a capitulat in toamna lui 1070.

Situatia din Bari a devenit critica, iar populatia suferea de foamete. Avartuteles a pus la cale un complot care sa conduca la asasinarea lui Robert, insa patricius-ul bizantin Guideliku a esuat in aceasta tentativa. O delegatie a cetatenilor i-a solicitat catepanului imbunatatirea apararii orasului, altminteri amenintand cu supunerea fata de normanzi. Avartuteles a trimit o noua ambasada la Constantinopol, obtinand trimiterea unei flote, care a sosit la Bari cu provizii. Atunci cand granele s-au epuizat, un grup de cetateni au cerut din nou catepanului sa il implore pe imparatul bizantin sa trimita cat mai repede cu putinta o armata.

Roman al IV-lea, ai carui generali fusesera in mod constant infranti de catre normanzi si avand putine trupe la dispozitie, a trimis totusi 20 de vase sub comanda unui anume Gocelin, un normand rebel care gasise adapost la Constantinopol. Stefan Pateran, numit ca nou catepan de Italia, se afla la bord. Totusi, normanzii au interceptat vasele bizantine in largul Bari-ului si le-au imprastiat. Marinarii normanzi au identificat nava lui Gocelin si, in pofida pierderii a 150 de oameni, l-au capturat; in schimb, Stefan a reusit sa ajunga in Bari. Curand, el a recunoscut ca apararea devenise imposibila; un nobil local, Argyritsos, a fost trimis sa negocieze cu normanzii. Acestia au oferit conditii acceptabile, iar Bari a capitulat in aprilie 1071.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

robert guiscard bizantinilor bizantul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2233 (s) | 34 queries | Mysql time :0.068938 (s)