News Flash:

Asediul orasului Lilybaeum

10 Martie 2015
581 Vizualizari | 0 Comentarii
Cauzand retragerea romanilor din zidurile orasului Panormus si devastarile regiunii, fortele lui Hasdrubal au preluat orasul dinspre vale si au traversat raul Orethus. Mettelus a ordonat trupelor de infanterie usoara sa hartuiasca avangarda cartagineza si sa arunce cu sulite spre elefanti. Trupele romane au acoperit santurile care inconjurau orasul. Comandantul elefantilor cartaginezi, crezand ca rezistenta este slaba, a avansat pentru a imprastia trupele usoare. Dar elefantii au fost expusi la o ploaie de sulite, intrand intr-o stare de panica si au intrat in randurile cartagineze. Metellus si legiunile sale au stationat in afara orasului pentru a infrunta flancul stang cartaginez. Manevra a rupt linia cartagineza. Romanii nu au urmarit armata cartagineza aflata in fuga, ci doar au capturat restul elefantilor ce au fost sacrificati in timpul festivalurilor de circ la Roma.

Hasdrubal, fiind infrant, a fost chemat la Cartagina sa fie crucificat. Infrangerea a marcat sfarsitul campaniei cartagineze in Sicilia. In 250 i.en. s-a desfasurat asediul orasului Lilybaeum, armata romana consulara fiind condusa de Gaius Atilius Reulus Serranus si Lucius Manlius Vulso Longus impotriva armatei cartagineze conduse de Himilcon. Batalia a dus insa la retragerea asediului dupa distrugerea flotei romane la Drepana.

Vezi si Marina in Roma antica


Dupa victoria romana in batalia de la Panormus, Senatul roman a decis sa ridice o armata pentru a pune decisiv capat luptelor din Sicilia. In acest scop, o noua flota a fost comandata sa fie formata din 240 de nave. Cei doi consuli in acel an au fost trimisi in Sicilia . Fortele romane au fost probabil alcatuite din pana la 100.000 de oameni, inclusiv din echipajele de bucatari si trupele auxiliare care in mod normal insoteau legiunile.

Vezi si Cei mai tineri lideri militari din istorie

Caius Atilius Regulus Serranus si Lucius Manlius Vulso Longus aveau o experienta militara semnificativa . Romanii au ajuns la Lilybaeum si au inceput asediul orasului, construind masinarii de asediu, inclusiv berbeci catapulte si turnuri de asediu si sapand santuri si ridicand ziduri . Au blocat portul orasului cu flota lor.

Forta cartagineza se baza pe o forta de 10.000 de mercenari in interiorul orasului. Potrivit istoricului Polybius, multi dintre capitanii de mercenari s-au adunat laolalta si au decis sa treaca de partea romana .Comanda cartagineza a luat la cunostinta acest complot si tradatorilor nu li sa permis sa se intoarca in oras odata ce au intrat in castrul roman. Orasul a fost la scurt timp dupa aceea intarit de trupe proaspete de la Cartagina. Flota care a adus aceste intariri a navigat la baza cartagineza din Trapani (numita apoi Drepana) si au fost capabili de a respinge in mod constant blocada romana la Lilybaeum pentru a aduce provizii la oras.

Dupa o furtuna ce a distrus lucrarile de aparare romane , cartaginezi au iesit din oras si au incendiat armele de asediu romane , distrugandu-le. Dar in anul urmator, consulii noi au adus intariri. Consulul senior, Publius Claudius Pulcher, a decis sa lanseze un atac impotriva flotei cartagineze la prima batalie de la Drepana care s-a transformat in cel mai mare dezastru naval a flotei romane din intregul razboi. 93 dintre navele lor au fost capturate de catre marina cartagineza, doar 30 de nave romane scapand de distrugere sau de capturare. Publius Claudius Pulcher a fost dezonorat si chemat inapoi la Roma, unde a fost sanctionat pentru incompetenta lui. La scurt timp dupa infrangerea de la Drepana, o alta flota romana condusa de consulul cel nou, Lucius Junius Pullus, a fost distrusa de catre cartaginezi.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

retragerea romanilor panormus hasdrubal trupele romane roma
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2126 (s) | 23 queries | Mysql time :0.074031 (s)