News Flash:

Asirienii, barbarii antichitatii

2 Decembrie 2013
1774 Vizualizari | 0 Comentarii
Asirienii , sunt unul dintre popoarele cele mai razboinice din istorie , au luptat de-a lungul secolelor pentru a subjuga popoarele vecine . La apogeul puterii , imperiul lor se intindea pana la Golful Persic si cuprindea chiar si Egiptul.
Agresivitatea lor se putea datora intr-o oarecare masuna pozitiei geografice . Pamantul Asiriei era in partea nordica a Mesopotamiei , pe langa Valea Tigrului , la nord de Babilon. Deoarece nu aveau hotare naturale , tarmuri sau lanturi muntoase , erau vulnerabili din orice directie. Din acesta cauza era nevoie de o armata puternica si mobilizata in orice moment , pentru mentinerea imperiului. Asirienii erau comercianti indrazneti. Mai mult , principalele cai comerciale ale Mesopotamiei au trecut prin tara lor , aceasta a reprezentat in sine posibilitatea de imbogatire a oricarei puteri ce detinea controlul asupra lor, scrie piatza.net.
Ca si vecinii lor babilonieni , si asirienii erau amoriti , adica urmasi ai popoarelor semitice care in mileniul trei i.e.n. iesind din Arabia au subjugat orasele Sumer si Akkad . Aparitia Asiriei ca stat independent a fost in jurul anului 1900 i.e.n. , dar a continuat sa fie sub dominatia regatului barbar Mitanni. In decursul acestei lungi si grele perioade , asirienii nu numai ca au reusit sa-si patreze identitatea , dar au dezvoltat si o traditie militara puternica. Astfel , in secolul XVi i.e.n. au putut lansa o campanie expansionista.
O armata brutala
Au facut incursiuni in toate directiile . Tukultiapil-Esarra I. , un rege al secolului XII-lea a extins imperiul Asirian pana la Marea Mediterana . Succesul lor era schimbator deoarece au patruns popoarele in Orientul Apropiat , s-au format si au disparut state iar in locul inamicilor vechi au aparul altii noi , si anume aramienii.
Incepand din secolul IX , militarismul asirian a devenit din ce in ce mai crud. A luat nastere Imperiul Asirian , care a cuprins Mesopotamia in cea mai mare parte si Siria de Nord.
Dupa o perioada de decadere , in 745 i.en. Asiria si-a inceput campania de expansiune finala , care a fost si cea mai nesabuita. In acesta perioada un comandant plin de succes , Tukultiapil-Esarra al III-lea , a fondat o dinastie noua.
El a fost urmat de numerosi regi talentati si nemilosi , si anume Sarrukin al II-lea si Sin-ahhe-ereba. Existenta statului depindea de fapt de importul de piatra , lemn si metale pretioase , pe care le-au utilizat la impodobirea oraselor Asur , Kalhu , Dur-Sarrukiri ( Horsabad) si Ninive. Fiecare imparat mare care a contribuit la extinderea imperiului si-a construit palatul propriu , ornamentat cu statui infatisand tauri cu aripi si cap de om , care vegheau simbolic constructia. Inscriptiile columnelor ridicate pentru comemorarea victoriilor se mandreau cu numele inamicului invins si cu numarul persoanelor decapitate sau trase in teapa.
Pe langa macelarirea soldatilor inamici , asirienii au utilizat tactica deportarii in masa a conducatorilor acestora ( aristocratii , functionarii , maestri artizani ) , astfel poporul ramas fara conducator se supunea cu umilinta . Acesta politica sireata , impreuna cu armata si sistemul administrativ bine organizate au reusit sa mentina stabil imperiul Asirian prin secole de razboi.
Expansionismul continuu a epuizat insa puterea Asiriei , lasand armata fara rezerve in timp ce trebuia sa faca fata unor adversari noi. Imperiul era slabit si de setea de putere a unor membri ai familiei regale , ceea ce a condus de multe ori la lovituri de stat si atentate , periclitand de multe ori securitatea statului.
Sfarsitul imperiului
In timpul domniei lui Assur-ban-apli (668-627 i.e.n. ) Asiria era la apogeul puterii sale si a nimicit popoarele asociate impotriva sa . Desi au pierdut controlul asupra Egiptului, aceasta a insemnat de fapt mentinerea puterii asiriene . O putere atat de agresiva nu-si putea permite niciun moment de slabiciune , totusi aceasta a aparut in jurul anului 630 i.e.n. Asiria era dezbinata de razboaie civile pentru putere si incetul cu incetul imperiul s-a destramat. Atacul mezilor dintre est si cel al babilonienilor dinspre sud au culminat cu caderea capitalei Asur in anul 614 i.e.n. , apoi au fost asediate Ninve si Kalhu , acestea cazand in anul 612 i.e.n. De data aceasta vectimele macelurilor au fost asirienii , iar inamicii lor au dat dovada de atat de mult zel incat Asiria si poporul asirian au disparut pur si simplu din istorie.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

asirienii golful persic egiptul sfarsitul imperiului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1971 (s) | 23 queries | Mysql time :0.036772 (s)