News Flash:

Asociatia Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman - scurt istoric

5 Noiembrie 2014
1517 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7625 RON (-0.0002)
USD: 4.2638 RON (-0.0088)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
In 7 februarie 1895, Comitetul de conducere al Astrei decide elaborarea si publicarea Enciclopediei Romane, sub indrumarea lui Corneliu Diaconovici. Lucrarea, aparuta in trei volume intre 1898 si 1904, a indeplinit multa vreme o dubla functie, culturala si politica, in istoria poporului roman.

In cadrul Astrei s-a concentrat la sfarsitul secolului al XIX-lea elita intelectuala a romanilor transilvaneni: George Barit, Timotei Cipariu, Andrei Saguna, Ion Pop-Reteganul, Ioan Puscariu, Miron Cristea, Vasile Goldis, Onisifor Ghibu, Octavian Goga. Secretarii Asociatiunii, care si-au desfasurat activitatea la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea au fost Corneliu Diaconovici, Octavian Tǎslǎuanu si Andrei Barseanu. In 1906, secretar administrativ al ASTREI este Oct. C Taslauanu. Oct. C Tǎslǎuanu alǎturi de poetul Octavian Goga au sub supraveghere revista de culturǎ,civilizatie, literaturǎ, artǎ si atitudine numitǎ Luceafǎrul. Apǎrutǎ mai intai la Budapesta, in 1902, isi muta sediul la Sibiu in 1906, pe strada Schewis nr. 2, an ce coincide cu alegerea in functia de secretar al ASTREI. Primul numar aparut la Sibiu a fost nr 17-18 din 15 octombrie. Luceafarul devine “oglinda vie a a spiritului de creatie ardelean”.

Actualmente ASTRA are raspandite, atat in tara, cat si in afara granitelor peste 70 de despartaminte (filiale), intre care cele mai active sunt: Despartamantul "Mihail Kogalniceanu" Iasi, "Timotei Cipariu" Blaj, Orastie, Nasaud, "Ioan Sarbu" Criuleni, "Valul lui Traian" Tighina etc.

Vezi si Literatura medievala

Asociatia transilvana pentru literatura si cultura poporului roman - ASTRA, cum i s-a spus in mod curent, a fost infiintata la 23 octombrie 1861 la Sibiu, de catre „inteligentiile romanesti ardelene”, cum erau numiti intelectualii vremii.

Statuetele Asociatiei precizau urmatorul scop al acestui for cultural: „Inaintarea literaturii romane si cultura poporului roman in deosebitele ramuri prin studii, elaborare si editare de opuri, prin premii si stipendii pentru diferitele specialitati de ltiinta si arte si alte asemenea. Asociatia va avea un presedinte, un vicepresedinte, un secretar-prim, un secretar, un bibliotecar, si arhivar, un casier, un controlor - toti alesi pe trei ani.”

Vezi si Tudor Arghezi, o personalitate de seama a culturii romanesti

Dupa elaborarea infiintarii Asociatiei, cei 212 membri inscrisi s-au intalnit in sedinta inaugurala, la Sibiu, in ziua de 23 octombrie 1861, alegandu-i sa conduca Asociatia pe mitropolitul Andrei Saguna - presedinte, Timotei Cipariu - vicepresedinte si George Barit - secretar. Adevaratele teluri urmarite de Asociatie erau conturate din prima zi: dorinta fierbinte sa fim o singura natiune!

Pana la Unire, in fruntea ASTREI au fost ca presedinti personalitati politice si culturale proeminente: Andrei Saguna, Vasile Ladislau Pop, Iacob Bologa, Timotei Cipariu, George Baritiu, Ioan Micu-Moldovan, Alexandru Mocioni, Iosif Sterca-Sulutiu, Andrei Barseanu, initiatori de mari infaptuiri, ideologi si animatori inflacarati.

Vezi si Andrei Saguna, lider al luptei de eliberare nationala a romanilor din Transilvania

Dupa ani de munca laborioasa a ASTREI (conferinte, editari de carti, infiintari de scoli), Cipariu declara in 1867 urmatoarele: „Simtul national s-a desteptat in toata romanimea. Natiunea romana a venit la cunostinta pozitiei care i se cuvinte intre natiunile Europei; ea va face toti pasii cuveniti pentru a ocupa aceasta pozitiune cu demnitate. Am inceput a ne elibera patria, am inceput a ne elibera limba.”

Publicatiile ASTREI:

    Transilvania - editata la Brasov (1 ianuarie 1868 - 15 decembrie 1878) si la Sibiu (1 ianuarie 1881 - 1946), cu unele intreruperi (in prezent apare la Sibiu);
    Analele Societatii Academice Romane - publicatie de prestigiu in istoria stiintei si a culturii romanesti. Apare la Bucuresti in 1868, in volume anuale care cuprindeau rapoartele sesiunilor, comunicarile si conferintele tinute de Academie, alegerile colectivelor de conducere, premierile anuale;
    Tribuna - apare la Sibiu, de la 14 aprilie 1884 si pana la 16 aprilie 1903, si a fost condusa, in primii ani, de Ioan Slavici. Ziarul a insemnat, dupa opinia lui I. Breazu: „triumful Convorbirilor literare in Transilvania”, datorita activitatii lui I. Slavici si a lui G. Cosbuc.Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

astrei enciclopediei romane corneliu diaconovici trei volume astrei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1578 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013199 (s)