News Flash:

Astazi are loc lansarea volumului „Batalia lor. Femeile din Romania in Primul Razboi Mondial”

14 Martie 2017
243 Vizualizari | 0 Comentarii
Batalia lor
Astazi, la ora 18.00, la Libraria Humanitas Kretzulescu, va avea loc lansarea volumului Batalia lor. Femeile din Romania in Primul Razboi Mondial, de Alin Ciupala, aparut recent la Editura Polirom.

Invitati, alaturi de autor: Laura Grünberg, Zoltán Rostás.

Moderator: Valentin Protopopescu

Pe 6 decembrie 1916, trupele Puterilor Centrale intrau victorioase in Bucuresti, marcand practic esecul campaniei militare romane incepute la 27 august. Capitala fusese parasita de autoritati inca de la sfarsitul lunii noiembrie, valul de refugiati in Moldova fiind intampinat de o populatie locala ingrijorata.

Cartea lui Alin Ciupala prezinta implicarea Romaniei in desfasurarea Marelui Razboi din perspectiva rolului pe care l-au jucat femeile in sustinerea efortului de razboi al tarii. Sunt trecute in revista actiunile desfasurate de numeroase perso-nalitati feminine ale vremii – cum ar fi Olga Sturdza, Sabina Cantacuzino, Nadeja Stirbei sau Martha Bibescu – ca fondatoare si conducatoare ale unor societati implicate in organizarea spitalelor de campanie si a trenurilor sanitare, infiintarea de gradinite de copii, orfelinate, cantine sau in gasirea unor solutii pentru usurarea vietii prizonierilor romani din lagarele din strainatate si a ranitilor din spitale.

Un loc aparte ii este rezervat reginei Maria care, inca din perioada neutralitatii Romaniei, a initiat pregatirea unei baze de sprijinire a efortului de razboi din punct de vedere medical si logistic, fiind unul dintre cei mai activi sustinatori (prin actiuni publice sau in cadrul familiei regale) ai intrarii tarii in razboi alaturi de puterile Antantei. Autorul prezinta si aspecte legate de viata sociala a femeilor din perioada respectiva, aratand cum activitatea desfasurata de ele in timpul Primului Razboi Mondial a determinat modificarea statutului lor in societatea epocii.

„In lung alai, femei si copii ne cara sus proiectile si focoase lucitoare, intorcandu-se la vale cu tuburile trase si innegrite [...]. Nici nu-si dau seama ca indeplinesc vreun lucru deosebit, vreo fapta vitejeasca. Cum se duceau seara la fantana, cu donitele pe umeri, tot astfel ne aduc si acum hrana gurilor flaminde de otel [...]. Ca o noua friza a Panateneelor, sirul lor ridica, deasupra slabiciunilor trecatoare si a sovaielilor omenesti, intruchiparea Patriei vesnice, sapata in trupuri si in suflete, in tarana si in vazduh, mai trainic decit chiar in stanca slavita a Acropolei”, scria Gh.I. Bratianu.

„Intr-o zi in spital s-a produs o mare vinzoleala. Venise in vizita Regina Maria. A mers din salon in salon iar al nostru a fost ultimul. Trecea pe la fiecare pat, vorbind cu fiecare ranit in parte. Dupa un sistem al ei, avea in mana stanga o hartie cat o carte postala pe care notase detalii despre fiecare – daca era casatorit, daca sotia sa era in Moldova sau in Muntenia sau daca avea copii. Ramaneau toti uimiti ca le stia numele si uneori avea si vesti de la familiile lor”, isi amintea Dan Dimancescu.

Alin Ciupala este profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti si secretar stiintific al Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Romane. De acelasi autor: Femeia in societatea romaneasca a secolului al XIX-lea. Intre public si privat (2003); Studii moderne (2009). A coordonat volumele: Ipostaze ale modernitatii in Vechiul Regat, vol. I-VI (1998, 2005-2008, 2010; impreuna cu Ion Bulei), Despre femei si istoria lor in Romania (2004), Orizonturi si directii in cunoasterea istorica (2009; impreuna cu Laurentiu Constantiniu), Medicine, Hygiene and Society from the Eighteenth to the Twentieth Centuries (2011; impreuna cu Constantin Barbulescu).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

alin ciupala valentin protopopescu puterilor centrale bucuresti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1749 (s) | 35 queries | Mysql time :0.020216 (s)