News Flash:

Astazi crestinimea celebreaza Nasterea Maicii Domnului

8 Septembrie 2013
854 Vizualizari | 0 Comentarii
Astazi crestinimea celebreaza Nasterea Maicii Domnului, prima sarbatoare importanta din cursul Noului An Bisericesc, care incepe la data de 1 septembrie. Praznuirea Nasterii Fecioarei Maria este cunoscuta in traditia populara ca Santa Maria Mica si a fost randuita in ziua a opta din Anul Nou Bisericesc, cifra opt fiind simbolul vesniciei, al vietii fara de sfarsit.
sterea Maicii Domnului, praznuita pe 8 septembrie, este prima mare sarbatoare din cursul anului bisericesc, care a inceput la 1 septembrie. Sfanta Scriptura nu relateaza despre acest eveniment, insa scrierile apocrife ofera foarte multe amanunte despre originea si copilaria Fecioarei Maria. Cea mai importanta sursa in acest sens o reprezinta "Protoevanghelia lui Iacov", o lucrare iudeo-crestina din secolul al II-lea. Fragmentul referitor la Fecioara Maria a fost scris in jurul anului 140. Desi nu este considerata o scriere canonica, informatiile oferite pot fi considerate veridice, cu rezervele de rigoare.
Tatal Fecioarei Maria, Ioachim, era un urmas al regelui David, iar mama, Ana, era fiica preotului Matthan, descendenta din familia preoteasca a lui Aaron, implinindu-se prin aceasta proorocia ca Mesia va avea o dubla descendenta: imparateasca si preoteasca.
Pentru ca nu aveau copii, iar lipsa copiilor era considerata un blestem din partea lui Dumnezeu, Ioachim si Ana au inceput sa fie ironizati si batjocoriti de oameni. Si totusi, Ioachim si Ana nu s-au razvratit impotriva lui Dumnezeu, nici nu au renuntat la viata lor virtuoasa, rugandu-se in continuare si nadajduind in bunatatea lui Dumnezeu.
Traditia spune ca, in al cincizecilea an al casatoriei lor, Marele Preot de la Templu a refuzat in public jertfa lor, numindu-i blestemati. Intristati, cei doi parinti s-au indreptat spre casa lor din Seforis si au hotarat sa se retraga fiecare pentru post si rugaciune. Ioachim a zis catre sotia sa Ana: "Pe mine nu ma indeamna inima sa mai intru in casa mea, caci noi suntem urgisiti de Dumnezeu. Iata, eu ma duc la munte si acolo voi posti si ma voi ruga lui Dumnezeu, doar se va milostivi si ne va da noua un copil". Ana a inceput sa se roage lui Dumnezeu cu durere si cu multe lacrimi, zicand: "Doamne, Atottiitorule, Cela ce numai cu cuvantul ai facut cerul si pamantul si toate cate se vad; Cela ce ai zis fapturilor Tale sa traiasca si sa se inmulteasca; Cela ce ai binecuvantat pe Sarra, femeia lui Avraam si a nascut pe Isaac la batranete si ai daruit Anei fiu, de a nascut pe Samuel proorocul, da-mi si mie roada pantecelui meu si nu lasa sa fiu de ocara intre oameni, ca de voi naste fiu, sau fiica, il voi inchina Tie cu toata inima si-l voi da sa slujeasca in biserica slavei Tale".
Ingerul Gavriil s-a aratat fiecaruia, spunandu-le ca rugaciunea lor nu a fost trecuta cu vederea si ca Dumnezeu le va trimite binecuvantarea Sa. Tot el le-a vestit ca acest prunc se va umple de Duh Sfant din pantecele mamei sale si ca va fi un vas ales lui Dumnezeu.
Multe manastiri si lacasuri de cult din tara isi sarbatoresc hramul de Sfanta Marie Mica, printre care si trei manastiri din imprejurimile Bucurestiului: Manastirea Samurcasesti din comuna Ciorogarla, Manastirea Pissiota din comuna Poenarii Burchii si Manastirea Christiana din Capitala, care pastreaza ca al treilea hram acest praznic.
Una dintre cele mai vechi biserici din Bucuresti, care se afla pe strada Trei Scaune, are si ea ca hram Nasterea Maicii Domnului, alaturi de alte lacase de cult din Capitala.
In Arhiepiscopia Iasilor, maine isi praznuiesc hramul 82 de parohii si cinci manastiri - Hadambu, Sihastria, Vorona, Tazlau si Dumbravele. In Iasi, cea mai cunoscuta biserica inchinata Nasterii Maicii Domnului este Biserica Talpari. In sudul Moldovei, in Episcopia Dunarii de Jos, maine va fi hramul Manastirii Cudalbi (Gologanu), din judetul Galati.
In mod special in aceasta duminica, de ziua Nasterii Maicii Domnului, preotii si credinciosii din toate bisericile din Patriarhia Romana se vor ruga pentru pace in Siria, Egipt si alte zone ale Orientului Mijlociu.
"Deoarece in timpul prezent pacea este tot mai mult amenintata, adresam un apel la rugaciune pentru pace, in data de duminica, 8 septembrie, la sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, aparatoarea celor aflati in nevoi si necazuri, bucuria si impacarea lumii. (...) Sa folosim timpul acesta al sarbatorii Maicii Domnului spre a inmulti rugaciunea pentru pacea a toata lumea, dar mai ales pentru pace in Siria, Egipt si alte zone ale Orientului Mijlociu, unde multi crestini sunt victime ale prigoanei si violentei. Sa ne rugam ca pacea sa fie lumina vietii pentru toti oamenii, indiferent de religie sau cultura", a spus patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Daniel.
Credinciosii tin candelele aprinse in dreptul icoanei Fecioarei si impart din fructele toamnei pentru morti, la aceasta sarbatoare.
In popor se spune ca in aceasta zi vor fi ascultate cu precadere rugaciunile femeilor care vor sa aiba copii, dar si a celor insarcinate pe care Maica Domnului le va ajuta sa aiba o nastere usoara.
Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea in biserica (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sarbatori crestine inchinate Sfintei Fecioare Maria, Nascatoarea de Dumnezeu.
Traditii si obiceiuri pentru spor si sanatate
In jurul acestei sarbatori s-a impletit o salba de traditii care s-au transmis din generatie in generatie. In timp, mosii si stramosii nostri le-au respectat convinsi fiind ca vor fi mai sanatosi, ca vor avea spor in munca lor, iar in gospodarile lor se va aduna belsugul.
Se cinstesc „Zilele sacre"
In dimineata sarbatorii, se aprinde o candela langa icoana Maicii Domnului. Membrii familiei se roaga Maicii Domnului sa le daruiasca sanatate si sa le binecuvanteze caminul cu roadele recoltei din acel an.
In traditia populara intervalul 7-9 septembrie este cunoscut sub denumirea de „zilele sacre" sau „cercurile Sfintei Marii". De aceea, femeile care vor sa nasca usor este bine sa se roage Fecioarei Maria si Dreptilor parinti Ioachim si Ana, praznuiti in ziua de 9 septembrie, pentru „dezlegare usoara a pantecului".
Traditia spune ca aceste zile sacre trebuie cinstite prin rugaciune, insotite de fapte bune: acum se impart ofrande saracilor : struguri, nuci, paine preparata in casa, pentru ca in familia respectiva sa se adune sporul pana la recolta viitoare, iar membrii familiei sa fie sanatosi.
Potrivit traditiei, pentru a alunga ghinionul si boala, din ajunul sarbatorii, gospodinele nu trebuie sa aprinda focul in vatra in urmatoarele doua zile.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

astazi crestinimea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1888 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013023 (s)