News Flash:

Astazi NICOLAE CEAUSESCU ar fi implinit 96 de ani

26 Ianuarie 2014
1789 Vizualizari | 0 Comentarii
26 ianuarie, ziua de nastere a lui Nicolae Ceausescu, unul dintre momentele in care cultul personalitatii sale, inspirat din practicile maoiste si staliniste, era exacerbat la maxim, scrie agentia.org.
De altfel, Ceausescu a reusit sa intretina un cult al personalitatii de o amploare neintalnita in spatiul european.
Au exista mai multe momente importante care au permis lui Nicolae Ceusescu acapararea totala a puterii politice, eliminarea adversarilor din PCR si, implicit, declansarea, si ulterior, exacerbarea cultului personalitatii. Iata doar trei dintre acestea:
- Anul 1967,  atuncicand a fost desemnat presedinte al Consiliului de Stat, ceea ce era o abatere de la Statutul P.C.R. – modificat special pentru Ceausescu – care prevedea separarea functiilor de partid si de stat.

Vezi si De ce au incercat sovieticii sa-l omoare pe Ceausescu in 1957?  
- Anul 1968. Din marturisirile consemnate de-a lungul anilor (cu precadere dupa 1989) ale fostilor lideri ai P.C.R. care s-au aflat in apropierea lui Ceausescu (Ion Gheorghe Maurer, Alexandru Barladeanu, Gheorghe Apostol, Corneliu Manescu), reiese ca evenimentul decisiv pentru instaurarea cultului personalitatii a fost reprezentat de momentul „august 1968”. Discursul public de la Bucuresti in care Ceausescu a condamnat invazia Cehoslovaciei de catre trupele Pactului de la Varsovia – eveniment de care nu fusese anuntat decat dupa producerea lui desi Romania era membra a Tratatului , i-au conferit un prestigiu pe plan international. 
Cu 96 de ani in urma, la 26 ianuarie 1918 se nastea la Scornicesti, intr-o familie de tarani, Nicolae Ceausescu, personaj cu care avea sa se confunde istoria Romaniei pret de mai multe decenii. – Marius Smadu
La 11 ani, dupa absolvirea celor patru clase primare la scoala din sat, micul Ceausescu pleaca la Bucuresti, unde se angajeaza ca ucenic de cizmar. In 1932 Ceausescu se inscrie in PCR, partid aflat in ilegalitate la acea vreme. Este arestat in mai multe randuri in perioada interbelica, in 1943 fiind incarcerat in aceeasi celula cu Gheorghe Gheorghiu – Dej, devenind in scurt timp protejat ala acestuia. In 1939 o cunoaste pe Elena Petrescu, cu care se va casatori in 1945.

Vezi si Lucrurile bune realizate de Ceausescu pentru tara lui  
In 1944 Nicolae Ceausescu este numit secretar al UTC. La 13 mai 1948, Nicolae Ceausescu a fost numit subsecretar de stat in ministerul Agriculturii, in cadrul guvernului Dr. Petru Groza, iar la 18 martie 1950, deja generalul-maior Ceausescu este numit ministru adjunct la Ministerul Apararii Nationale si Sef al Directiei Superioare Politice a Armatei.Ascensiunea acestuia continua, in 1952 devenind membru al CC al PMR; in 1954 Ceausescu devine membru deplin al Biroului Politic al PMR, iar ulterior ajunge sa ocupe pozitia numarul doi in ierarhia PMR. La 4 decembrie 1957, avand gradul de general-locotenent de armata, Ceausescu a condus unitatile militare care au inabusit rascoala taranilor din Vadu Rosca (jud. Vrancea) care se impotriveau colectivizatii fortate, ordonand deschiderea focului asupra taranilor. 9 dintre acestia au murit si alti 48 au fost raniti.
In martie 1965, la 3 zile dupa moartea lui Gheorghe Gheorghiu – Dej, Ceausescu preia functia de secretar general al PMR. Ulterior decide transformarea PMR in PCR si schimbarea denumirii din Republica Populara Romana in Republica Socialista Romania.
In 1968, Ceausescu refuza sa participe la invazia din Cehoslovacia, ajungand pentru o buna perioada in lumina reflectoarelor lumii occidentale.
La 28 martie 1974, Marea Adunare Nationala (Parlamentul Romaniei) instituie functia de presedinte al Republicii Socialiste Romania, Nicolae Ceausescu devenind astfel primul presedinte roman din istorie.
In 1982 Nicolae Ceausescu hotaraste achitarea integrala a datoriei externe, astfel incat cea mai mare parte a productiei agricole si industriale luand calea exportului. Acest fapt determina supunerea populatiei la din ce in ce mai multe lipsuri, hrana, apa calda, combustibilii, energia electrica lipsind din ce in ce mai des.
La 22 decembrie 1989 Nicolae Ceausescu fuge din calea maselor rasculate din Bucuresti, de pe acoperisul cladirii CC al PCR, la bordul unui elicopter. Este prins, iar trei zile mai tarziu este judecat de un Tribunal Militar Exceptional constituit printr-un decret al CFSN semnat de Ion Iliescu, iar dupa pronuntarea sentintei de condamnare la moarte, executat.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

nicolae ceausescu pcr corneliu manescu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1500 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012974 (s)