News Flash:

Atacuri in stilul fortelor speciale. Europa amenintata

26 Ianuarie 2016
736 Vizualizari | 0 Comentarii
Europa trebuie sa fie pregatita pentru mai multe atacuri coordonate precum cele comise de Statul Islamic in Paris anul trecut. Gruparea militanta pregateste atacuri la scara mai mare, in stilul fortelor speciale, care nu necesita coordonare din Siria.

Scenariul amenintator este detaliat de un raport Europol dat publicitatii luni, scrie CNN.

Raportul descrie gruparea terorista ca fiind in permanenta evolutie si reprezentand o dubla amenintare: atat a atacurilor coordonate, cat si a atacurilor comise de lupii singuratici.

"Atacurile de la Paris si ancheta ce a urmat par a indica o schimbare in sensul unei strategii mai ample a Statului Islamic de a deveni global, de a ataca in mod special Franta si, posibil, de a ataca alte state membre ale UE in viitorul apropiat", se mai arata in raport.

Raportul detaliaza si felurile in care se adapteaza Statul Islamic:

Vezi si Gruparea mai periculoasa decat Statul Islamic

Tintele soft sunt cele mai vulnerabile

Atacurile vor fi in special indreptate impotriva tintelor soft din cauza impactului si victimelor in masa generate. Informatiile obtinute de servicii sugereaza ca Statul Islamic a dezvoltat o structura de comanda pentru a planifica si coordona operatiuni in strainatate in tipul fortelor speciale. Asta inseamna ca ar fi in pregatire mai multe atacuri de tipul celor de la Paris.

Vezi si Statul Islamic preia controlul la un punct de frontiera dintre Irak si Siria


Atacurile nu sunt intotdeauna planuite in Siria

Pe langa bazele de antrenament din Siria, exista si tabere de antrenament de dimensiuni mai mici in UE si tarile din Balcani.

"Comanda centrala din Siria dezvolta o strategie generala, insa lasa libertate tactica liderilor locali, pentru a-si adapta actiunile la circumstantele de la fata locului", se arata in raport.

Recrutii sunt tineri si nu neaparat religiosi

Recrutarea in cadrul gruparii teroriste se petrece rapid, fara a necesita neaparat o lunga radicalizare. Perspectiva "romantica" de a face parte din ceva important poate juca un rol in recrutare.

Tinerii recruti sunt mai impresionabili si deci mai usor de radicalizat. Mai putin de jumatate din cei arestati pentru asociere la Statul Islamic sau intentia de a face asta au cunostinte relevante despre religia lor, ceea ce ii face vulnerabili la interpretari ale Coranului care se potrivesc logicii gruparii teroriste.

Refugiatii nu sunt o amenintare, dar...

Nu este nicio dovada concreta ca gruparile teroriste folosesc actuala criza a refugiatilor pentru a strecura in Europa luptatori. In loc de asta, este un pericol iminent ca membrii populatiei de refugiati sa devina vulnerabili la radicalizare de indata ce ajung in Europa.

Folosesc instrumente de comunicare criptate

Statul Islamic a profitat de metodele de comunicare sigure si criptate precum WhatsApp, Skype si Viber, pentru a comunica si a procura bunuri si servicii, cum ar fi arme si acte false.

Nu se cunoaste cum finanteaza atacurile din Europa

Costurile de calatorie, masinile inchiriate, casele secrete si armele necesita sume considerabile, insa Europol nu are nicio dovada privind existenta vreunei retele de finantare a gruparii teroriste in regiune.

Al Qaida ramane o amenintare

Raportul avertizeaza si ca al Qaida ramane un "factor" in regiune si un motiv pentru ca UE sa se concentreze pe gruparile inspirate de religie.

Un raport separat acuza ca gruparea siriana afiliata al Qaida, Jabhat al-Nusra, este o amenintare mai mare la adresa SUA decat Statul Islamic.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

europa statul islamic paris siria europol
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2698 (s) | 34 queries | Mysql time :0.128229 (s)