News Flash:

Atingerea de aur a regelui Midas

18 Ianuarie 2016
643 Vizualizari | 0 Comentarii
Regele Midas - care a inspirat povestea legendarului rege Midas si a atingerii sale "de aur" - a domnit peste Frigia, avand capitala la Gordion. Aici, in Gordion, in centrul Turciei de astazi, o movila aflata deasupra unui mormant masiv, cunoscuta ca Tumulus MM, poate fi observata din departare. Mormantul este considerat a fi locul de veci al Regelui Gordios, tatal lui Midas. (Foto: 1958, Muzeul Penn Gordion Arhiva, G-3312)

Toata lumea cunoaste povestea Regelui Midas si a atingerii sale "de aur". Conform mitologiei greco-romane, regelui frigian Midas, Bachus, zeul vinului, i-a oferit tot ce si-a dorit, pentru ca ar fi demonstrat bunatate fata de invatatorul lui Bacchus, Silenus. Midas si-a dorit, astfel, ca tot ceea ce va fi atins de el, sa se transforme in aur. Cat de curand, Midas, a carui atingere transforma totul in aur, avea sa realizeze cat de nesabuita fusese cererea sa, pentru ca nu mai putea manca sau bea nimic, decat aur (Ovidiu, Metamorfoze, XI: 85- 145).

Vezi si Legenda lui Midas

Istoricul Rege Midas a inspirat acest personaj din mitologia clasica. Regele Midas domnea peste un grup de oameni cunoscut sub numele de frigieni, in centrul Anatoliei (in Turcia moderna). In perioada domniei lui Midas (750-700 inainte de Hristos), Frigia a atins apogeul bogatiei si puterii. Intr-adevar, sapaturile arheologice efectuate in Gordion, capitala Frigiei, au relevat un complex al unei cetati masive si o serie de morminte bogate, datand din timpul domniei lui Midas. La sfarsitul secolului al VIII-lea, cetatea a fost distrusa intr-un incendiu major, probabil din cauza invaziei cimerienilor din est.

De luna viitoare, in Universitatea din Philadelphia, Muzeul de Arheologie si Antropologie va deschide expozitia "Epoca de aur a Regelui Midas". Vor fi expuse mai multe obiecte provenite din mormantul spectaculos din Gordion, despre care se crede ca ar apartine Regelui Gordios, tatal lui Midas, inclusiv rezervoare mari din bronz (probabil utilizate pentru a stoca bere), vase si fibule complicate din bronz (ace vechi de siguranta). De asemenea, in expozitie mai sunt incluse si alte obiecte funerare, din alte morminte regale, un mozaic din secolul al IX-lea dinainte de Hristos (cel mai vechi cunoscut in lume), din Gordion, precum si artefacte ale vecinilor sciti, lidieni, urartieni, asirieni si persi.

Expozitia "Epoca de aur a Regelui Midas" va prezenta obiectele magnifice descoperite in cadrul sapaturilor din Gordion, care au inceput in 1950, din 13 februarie 2016 si pana in 27 noiembrie 2016, aceasta incluzand 150 de artefacte din colectia proprie a muzeului Penn, precum si din muzeele turcesti din Ankara, Istanbul, Antalya si Gordion.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

regele midas frigia gordion centrul turciei mitologiei greco-romane
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1692 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014225 (s)