News Flash:

ATROCITATEA dictatorului de cursa lunga: 60 de ani de la moartea lui Iosif Vissarionovici STALIN - VIDEO

5 Martie 2013
3677 Vizualizari | 2 Comentarii
Iosif Vissarionovici Stalin
Astazi se implinesc 60 de ani de la moartea dictatorului care a tinut sub cizma Europa de Est. Cativa ani mai tarziu, prin Arhipeleagul Gulag ajuns in microfilm in Occident, scriitorul Alexandr Soljenitin dezvaluia lumii intregi ororile stalinismului. Occidentul privea uluit, afla ingrozit despre foametea si canibalismul din Ucraina anilor 30, deportari, crime impotriva umanitatii. Adevarata fata a lui Stalin abia incepea sa se arate.
Moarte naturala sau crima?
E dimineata zilei de 6 martie. Cu o seara inainte, pe 5 martie 1953, Iosif Vissarionovici Stalin (Djugasvili), nascut la 21 decembrie 1879 la Gori se stingea in patul sau la Moscova.
Cu patru zile inainte, dupa un chef stropit din greu cu vodca in compania ministrului de interne Lavrenti Beria si a viitorilor premieri Ghiorghi Malenkov, Nikolai Bulganin si Nikita Hrusciov, georgianul in varsta de 74 de ani n-a mai iesit din camera sa toata ziua.
A fost gasit spre seara, inconstient, pe podea. Trei zile mai tarziu, tiranul care a declansat foametea si teroarea in anii 30 in URSS, se stingea din viata.
Inca din momentul disparitiei sale, s-a presupus ca Stalin fusese otravit. In memoriile fostului ministru de externe al URSS, Molotov, publicate in 1993, acesta precizeaza ca l-ar fi auzit pe Beria spunand ca l-a eliminat pe dictator.
In 2003, mai multi istorici rusi si americani au sustinut ipoteza ca Stalin ar fi fost ucis cu varfarina, o puternica otrava de sobolani nedetectabila la orice autopsie practicata in anii ’50, otrava care predispune victima la hemoragii cerebrale.

“Koba”, banditul georgian
Daca asa cum spune legenda, Stalin a reusit sa suprevietuiasca pe aleea vergilor, otrava sau batranetea i-au venit de hac. Cu aproape jumatate de secol inainte, un tanar militant de partid, factiunea radicala a bolsevicilor, este arestat de armata tarului. Pedeapsa: o “plimbare pe aleea vergilor”. Paseste cu un fir de iarba intre dinti. Din toate partile, soldatii tarului izbesc cu nuiele de alun. Putini erau cei care supravietuiau acestui supliciu teribil. Ajuns la capat, tanarul scoate firul de iarba, intact, dintre dinti. Le spune soldatilor de-acolo: Ma numesc Iosif Vissarionovici Stalin. O sa mai auziti de mine.
Poate e doar o legenda. Nu este legenda insa porecla pe care a primit- o dictatorul inainte sa fie exmatriculat din seminarul teologic in anul 1899. Da, tanarul viitor satrap al Europei, a fost student. Atitudinea sa rebela i-a atras porecla de Koba, dupa numele legendarului bandit georgian.

Anticomunistii sunt niste caini
In tot acest timp, in lumea “libera” sau ceea ce mai insemna lumea libera in Romania lui 1953, o Romanie aflata sub teroare, osanalele aduse marelui conducator au rasunat in toate partile. Nu e intamplatoare docilitatea manifestata de cei mai multi dintre romani in perioada 1947-1989. Si asta pentru ca asa cum spunea scriitorul Gabriel Liiceanu, puterea comunista a avut grija sa instaureze teroarea cumplita intre 1947 si 1964 pentru ca apoi sa beneficieze de pe urma ei. Frica era deja instalata.
“El a fost prietenul cel mai bun si cel mai drag al poporului roman. Biserica ortodoxa, care este intotdeauna alaturi de popor, impartaseste impreuna cu oamenii muncii si poporul roman, durerea profunda pentru incetarea din viata a acestui mare fauritor de istorie” - "Telegraful Roman - Organul oficial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane de Alba-Iulia si Sibiu si al Episcopiilor Cluj si Oradea".
Intre 6 si 9 martie, la toate bisericile din tara s-au tras clopotele, in semn de doliu, iar duminica 8 martie s-a vorbit in fata credinciosilor despre viata si opera “Marelui Conducator al oamenilor muncii si fauritor al socialismului”.
O delegatie a Partidului Muncitoresc Roman a participat si ea la funeraliile lui Stalin. Gheorghe Gheorghiu-Dej, Gheorghe Apostol, Chivu Stoica, Iosif Chisinevschi au adus un ultim omagiu dictatorului. De altfel, momentul a prilejuit o intalnire a liderilor comunisti din toata lumea, iar fotografiile vremii prezinta imagini ale unor conducatori precum Ho Si Min, Ciu Enlai, Dolores Ibarruri si altii.
La putin timp, fascinat de comunizarea din Europa de Est si de personalitatea “tatucului” care tocmai murise, filosoful francez Jean-Paul Sartre spunea raspicat ca anticomunistii sunt niste caini.

Stalinizarea Romaniei
In Europa Centrala si de Sud-Est, regimurile comuniste nou instalate si-au aratat obedienta fata de conducatorul sovietic, redenumind, pe langa bulevarde sau piete, chiar si orasele. Orasul Varna din Bulgaria a purtat numele de „Stalin” intre 1949 – 1956, Katowice a devenit „Stalinogród” intre 1953 – 1956 iar in R.D.G. orasul Eisenhüttenstadt s-a numit „Stalinstadt” intre 1953 – 1961.
In Romania, orasul Brasov a devenit Stalin. De asemenea, Poiana Brasov s-a „rebotezat” in Poiana Stalin. Redenumirea orasului Brasov s-a facut in urma cererii semnata de reprezentanti ai tuturor intreprinderilor din Brasov, metoda agreata de P.M.R.
In Bucuresti, parcul „Herastrau”, care se numea atunci Parcul „Carol al II-lea”, se va numi „Parcul de cultura si odihna I.V.Stalin”. Mai mult, un sector administrativ din Bucuresti a purtat numele de Raionul I.V.Stalin.
Despre influenta lui Stalin si ce a facut puterea de la Bucuresti imediat dupa moartea dictatorului cititi in interviul cu politologul Vladimir Tismaneanu, profesor de stiinte politice la University of Maryland si autorul cartii “Stalinism pentru eternitate”.

sursa:evz.ro

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

arhipeleagul gulag occident stalin moscova inconstient urss
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

corneliu  | #597
Jean p Sartre si alti scriitori simpatizanti ai socialismului-- niste prosti, ignoranti victime a propriei lor prostimi. sunt sigur ca tipi ca ei nu au fost in viata lor in ucraina sau rusia sa vada cum este acest sistem nenorocit...
n-au vorbit cu nimeni, idealisti autisti pacaliti de evrei.
corneliu  | #598
incredibil: in stalin documentary part 1 este la inceput o scena in care dementul zambeste!! Fereasca Dzeu ce fatza de imbecil are!!!!!!
Dar cum de nu a fost indelung deplans de casa regala a marii britanii si de casa alba?? acesti nenorociti au fost aliati impotriva, culmea, celui care a pus toata armata si a riscat absolut tot atacand urss. Stiti cine e. vorba aia: mortul e de vina!
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1670 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011447 (s)