News Flash:

Auguste Comte, fondatorul teoriei pozitivismului

16 Ianuarie 2015
5989 Vizualizari | 0 Comentarii
Auguste Comte
Isidore Marie Auguste François Xavier Comte (n. 19 ianuarie 1798, Montpellier - d. 5 septembrie 1857, Paris) a fost un sociolog si filosof francez, fondatorul teoriei pozitivismului.

Auguste Comte a urmarit crearea unei filosofii pozitiviste, corespunzatoare ultimului stadiu la care omenirea trebuia sa aspire in viziunea sa, dupa ce a trecut prin faza teologica si acea metafizica, care erau considerate drept faze necesare in dezvoltarea omenirii de la copilarie spre maturitatea din cea de a treia faza, a spiritului pozitiv. Pozitivismul, stiinta si filozofia pozitiva nu mai cauta explicarea cauzelor obscure ale fenomenelor ci se multumeste cu studiul datelor experientei.

Acest studiu nu este insa o simpla compilatie de date ci tinde sa descopere legile care guverneaza grupele de date si fapte care corespund diferitelor stiinte fundamentale.

Vezi si Cate neveste a avut Joseph Smith, fondatorul bisericii mormone


Henri de Saint-Simon este cel care a intrebuintat pentru prima oara termenul de "filozofie pozitivista". Totusi lui Comte ii revine meritul de a fi elaborat un sistem coerent, cu o logica si o baza stiintifica superioara fata de Saint-Simon.

Vezi si Sneer Kogan, fondatorul Societatii de Arte Frumoase din Basarabia

In ceea ce priveste clasificarea stiintelor, la Comte, primul loc il ocupa matematica, apoi urmeaza astronomia, fizica si celelalte stiinte ale naturii.

Filozofia lui Comte a fost criticata de Nikolai Cernisevski.

Considerat unul dintre primii mari filozofi occidentali moderni, Comte a acordat o importanta deosebita interconexiunii elementelor sociale, reprezentand premisa crearii functionalismului modern. Cu toate acestea, anumite elemente ale lucrarilor sale au fost adesea considerate excentrice sau in afara stiintei, iar conceptia sa, conform careia sociologia reprezinta baza tuturor stiintelor, nu s-a bucurat de efectul scontat. Totusi, accentul acordat componentei cantitative, matematice, in luarea deciziilor este si astazi acceptat, reprezentand fundamentul notiunii moderne de pozitivism.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sociolog filosof francez teoriei pozitivismului ultimului stadiu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2479 (s) | 34 queries | Mysql time :0.094459 (s)