News Flash:

Augustin Maior, marele inventator roman

2 Mai 2014
1422 Vizualizari | 0 Comentarii
Augustin Maior (n. 22 august 1882, Reghin - d. 1963, Cluj) a fost un fizician, pedagog si inventator roman.
S-a nascut la Reghin la 21 august 1882. Parintii sai, Tereza (o femeie cu o educatie deosebita) si Gheorghe (invatator si apoi director al Scolii primare romanesti din Reghin) au crescut cinci copii: Olivia, Augustin, Iuliu, Gheorghe si Ana.
Augustin Maior a urmat primii ani de educatie scolara la Reghin, in limba germana: gradinita, scoala primara si secundara, Liceul Evanghelic German. Apoi a frecventat cursurile Liceului Piarist din Targu Mures si ale Liceului Catolic din Budapesta, demonstrand, pe langa usurinta de insusire a limbilor straine, si aptitudini dosebite in domeniul fizicii si matematicii. A promovat examenul de Bacalaureat in anul 1900 dupa care, pana in 1904, a urmat cursurile Facultatii de Mecanica a Institutului Politehnic din Budapesta. In decusul anului 1905 a frecventat o serie de cursuri postuniversitare la universitatii renumite din Viena, München si Göttingen, audiind mari personalitati stiintifice ale vremii, ca D. Hilbert, H. Minkowski, F. Klein, C. Rünge, E. Riecke, L. Prandtl, E. Wiechert sau mai tinerii M. Born, L. Debyeand si M. von Laue.

Vezi si Florian Porcius, omul care a pus bazele botanicii romanesti 
In luna noiembrie 1905 este angajat prin concurs inginer la Statia Experimentala a Postelor din Budapesta unde, in 1906, a reusit sa transmita simultan, pe o singura linie telefonica de 15 km, 5 convorbiri fara ca semnalele sa interfereze. Fundamentele teoretice ale telefoniei multiple au fost publicate in 1907 in revista „Elektrotechnische Zeitschrift” si apoi, in 1914, in lucrarea „The use of High-Frequency Alternating Currents in Telegraphy, Telephony and for Power Transmission” publicata in revista “The Electrician”.
Dupa primul razboi mondial si unirea Transilvaniei cu Romania, Augustin Maior isi pune experienta sa la dispozitia autoritatilor romane, devenind director general al Postelor, Telegrafelor si Telefoanelor din Transilvania si Banat. Aproape simultan, in iulie 1919, a fost numit profesor titular la Universitatea din Cluj si apoi director al Institutului de Fizica Teoretica si Tehnologica al Facultatii de Stiinte. In perioada 1929-1946 a fost si decan al facultatii. A predat studentilor sai cursuri continand multe idei moderne, cum sunt cele de „Electricitate si Magnetism” sau de „Acustica si optica”, pe care le-a si publicat in diverse editii.

Vezi si Revenirea in Romania a lui Augustin Maior 
Augustin Maior s-a dovedit a fi si un vizionar. In 1923 el i-a aprobat lui Hermann Oberth sa-si sustina lucrarea de licenta la Universitatea din Cluj, dupa ce aceasta fusese respinsa la Universitatea din Heidelberg. El si-a pus semnatura pe diploma celui care, mai tarziu, va fi unanim recunoscut drept parintele rachetei interplanetare moderne.
A fost membru titular al Academiei de Stiinte din Romania incepand cu 21 decembrie 1937.
Augustin Maior a fondat Scoala de Fizica Teoretica de la Universitatea din Cluj, mentinand un contact permanent cu marile idei ale timpului si avand contributii remarcabile in domeniile aflate in dezvoltare in Europa. Aceste contributii au fost pe deplin recunoscute in anul 1950, cand laureatul Premiului Nobel M. Louis de Broglie a prezentat la Academia din Paris lucrarea lui Augustin Maior intitulata „Campurile gravitationale si magnetismul”. Acesta a fost unul dintre ultimele evenimente fericite din viata zbuciumata a lui Augustin Maior de dupa 1947.
Distinctii
In semn de recunoastere a contributiei sale la dezvoltarea invatamantului modern si a cercetarii in fizica, Consiliul Profesoral al Facultatii de Fizica a Universitatii din Cluj a hotarat, in luna martie 1995, ca unul din amfiteatrele sale sa fie denumit „Amfiteatrul Augustin Maior”.
Tot ca un act de recunostinta si respect, fostei Scoli Generale nr.5 din Reghin, scoala la care si-a inceput educatia, i s-a acordat la 21 martie 1994 numele de Gimnaziul de Stat „Augustin Maior”.
La 7 iulie 2004 pe casa din Str. Octavian Goga nr. 9 din Cluj-Napoca se pune de catre Primaria Municipiului Cluj-Napoca o placa memoriala.
Colegul Tehnic de Comunicatii din Cluj-Napoca ii poarta de asemenea numele.
In anul 2012 Augustin Maior a fost ales ca membru post-mortem al Academiei Romane.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

augustin maior fizician pedagog inventator roman olivia reghin
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1770 (s) | 34 queries | Mysql time :0.023279 (s)