News Flash:

Augustin Ratiu, tatal politicianului Ion Ratiu

22 Mai 2015
940 Vizualizari | 0 Comentarii
Augustin Ratiu este descendent al familiei Ratiu de Nagylak (Noslac) din Turda, atestata in Transilvania la inceputul sec. al XIV-lea si reinnobilata in anul 1625 de catre principele Gabriel Bethlen. S-a nascut la 7 iulie 1884 in satul Petridul de Sus, pe atunci in comitatul Turda. Clasele primare si gimnaziale le urmeaza in mai multe localitati: Cluj, Bistrita, Nasaud si Blaj. A urmat apoi cursurile Facultatii de Drept din Cluj si Budapesta, in calitate de bursier al “Fundatiei Sterca Sulutiu”. In anul 1909 a obtinut titlul de “doctor in drept” si a depus cenzura de avocat la Targu Mures. In acelasi an si-a deschis birou avocatial la Turda, ajungand decan al Baroului de avocati. In anul 1913 s-a casatorit la Sibiu cu Eugenia Turcu, nepoata lui Ion Codru-Dragusanu.

Augustin Ratiu a desfasurat la Turda, pe langa activitatea profesionala de avocat, o intensa munca de sustinere si de afirmare a vietii romanesti locale. In anul 1906 reorganizeaza (in calitate de presedinte) “Reuniunea Meseriasilor Romani” din Turda, infiintata in 1889 de Dr. Ioan Ratiu. A fost membru activ al Despartamantului ASTRA din Turda si al “Societatii de Lectura a Femeilor din Turda”.

In 1918 a fost numit comisar al orasului Turda si a plaselor Trascau, Agarbiciu si Turda, cu sarcina de a organiza consilii si garzi nationale.

Vezi si Activitatea politica a lui Ion Ratiu

Din insarcinarea lui Amos Francu, s-a deplasat impreuna cu dr. Iulian Pop la Targu Mures, pentru a discuta cu generalul Gheraescu modalitatea de intrare a trupelor romanesti in Turda si Cluj.

Dupa Marea Unire din 1918 si-a continuat activitatea de sustinere a vietii romanesti locale. In acest sens se inscriu si preocuparile sale de reorganizare a Reuniunii Meseriasilor si Comerciantilor romani din Turda.

Vezi si Minerii au incercat sa-l spanzure pe Ion Ratiu in 1990


Pe linie administrativa a ocupat functia de prim-consult judetean al Prefecturii Turda (1923), precum si functia de primar al orasului.

In calitate de decan al Baroului avocatilor a fost initiatorul ridicarii statuii dr. Ioan Ratiu, realizata in anul 1930 in Piata Regina Maria (azi Piata 1 Decembrie 1918). A facut jurnalistica la ziarele “Patria”, “Curentul”, Tribuna noastra” si “Ariesul”. Cunoscand limbile maghiara si latina, s-a documentat din arhive si a scris multe articole importante de istorie. A fost decorat cu ordinul “Crucea Romana” in gradul de cavaler (1923).

In anii din urma i s-a ridicat o statuie in curtea “Fundatiei Ratiu” din Turda, Piata 1 Decembrie nr.1, langa statuia fiului sau, Ion Ratiu.

Ca un alt semn de pretuire a intregii sale activitati pentru binele orasului, la intrarea in Colegiul Tehnic „Dr. Ioan Ratiu” din Turda (pe strada Aurel Vlaicu nr.3) a fost dezvelita o placa memoriala cu efigia acestuia.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

augustin ratiu descendent turda transilvania clasele primare cluj
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3203 (s) | 34 queries | Mysql time :0.164977 (s)