News Flash:

Augustin Z.N. Pop, cel mai cunoscut cercetator al biografiei eminesciene

30 August 2013
3184 Vizualizari | 0 Comentarii
Gheorghe Eminescu impreuna cu Augustin Z N Pop
Pe 30 august 1910 se nastea la Bucuresti Augustin Z.N. Pop, cunoscut cercetator al biografiei eminesciene, realizatorul arborelui genealogic al marelui nostru poet.
Acest devotat om de cultura si-a dedicat viata si profesia pasiunii de arheolog literar, scriind biografii, memorii, jurnale, contributii documentare la biografia lui Eminescu.
Studiaza la Bucuresti unde absolva cu succes Facultatea de Litere si Filosofie. Profeseaza in sistemul preuniversitar, iar ulterior devine cercetator principal la Biblioteca Academiei Romane. Continua cariera universitara, ajungand profesor si indeplinind, la Institutul Pedagogic din Pitesti, functia de decan al Facultatii de Filologie si mai apoi pe aceea de rector. 
Z.N. Pop se inscrie in memoria a zeci de promotii de filologi, pe care i-a indrumat, nu numai ca eminescolog, ci si ca valoros cercetator al literaturii romane.
Avea talent oratoric deosebit, o voce blanda, pe care si-o modula cu usurinta de la soapte enigmatice, la sonoritati energice, intr-o bogata gama de expresivitate. A facut cinste meseriei nobile de dascal, in care a investit toata energia si toata maiestria pedagogica, iar prin frumoasele carti despre Eminescu si Veronica Micle, pe care le-a scris cu dragoste, a ramas in sufletele romanilor, ca o emblema pentru nemurire. Inmormantat in cimitirul Bellu, a ales sa aiba scris pe crucea sa crezul sau fata de marele poet.
"Cred in Eminescu ca in soare
In magia frumosului
Si in vesnicia neamului romanesc"
sursa:Eu n-am cerut sa fiu roman! am avut noroc/facebook.com
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cercetator biografiei eminesciene arborelui genealogic poet eminescu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1338 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017964 (s)