News Flash:

Balduin I al Ierusalimului

28 Ianuarie 2014
1198 Vizualizari | 0 Comentarii
Balduin I al Ierusalimului, anterior Balduin de Boulogne (n. aprox. 1058 - d. 2 aprilie 1118) a fost primul rege al Ierusalimului care a domnit intre 1100 - 1118, frate al lui Godefroy de Bouillon, care a fost primul suveran al Regatului (1099 - 1100), insǎ nu a purtat titlul de "Rege" (a folosit titlul de "Aparator al Tarii Sfinte").
Balduin de Boulogne alǎturi de fratele sǎu Godefroy a luat parte la Prima Cruciada. Cu toate acestea, dorinta principalǎ, ca urmare a actiunilor sale, a fost nu eliberarea Sfantului Mormant, ci mai degrabǎ cucerirea de pamanturi in orient si obtinerea unui titlu feudal.

Vezi si Scurta istorie a cruciadelor pagane 
Separandu-se de armata principalǎ a cruciatilor la Portile Ciliciene, unitǎtile lui Balduin s-au indreptat spre la Tarsos, sperand sa-l ia cu asalt, insǎ au gasit orasul deja ocupat de alte trupe cruciate, ale lui Tancred de Taranto, mai tirziu dupǎ plecarea lui Tancred, Tarsos s-a predat iarǎsi de aceastǎ lui Balduin. Dupa primul succes in Cilicia, Balduin a plecat spre Eufrat, "primind o invitatie de la armeni, cucereste aici orasele Tel-Basir si Ravendan si smereste toatǎ tara".
Balduin s-a declarat senior peste Tarsos, lǎsindu-si acolo un paroh si a continuat drumul spre sud. Atunci cand trupele lui Balduin au trecut pe lingǎ cetatea Mamistra, care a fost ocupatǎ anterior soldatii lui Tancred, au fost atacate de arcasi - Tancred se revansa pentru pierderea Tarsos-ului. Protestele din rindurile cruciatilor lui Balduin si Tancred au oprit lupta, insǎ ei vor ramane pentru totdeauna dusmani.
Reuniti cu armata principalǎ la Maras, Balduin pentru scurt a ramas acolo si douǎ zile mai tirziu impreunǎ cu armata s-a indreptat spre orasul Edessa. Astfel, Balduin, care mai tarziu va deveni rege al Ierusalimului, nu a luat nici o parte la eliberarea Tǎrii Sfinte.
Avind sub manǎ 200 de cavaleri si aproximativ acelasi numar de soldati, Balduin se indrepta spre Edessa. Populatia crestina localǎ, intimpina cu entuziasm eliberatorii, provocind rǎscoale si expulzand garnizoanele musulmane mici din cetati.

Vezi si Dovada de la IERUSALIM pe care CRESTINISMUL o astepta de 2000 de ani!
Dupa ce a aflat de apropierea cruciatilor, conducatorul Edessei, printul armean Thoros i-a cerut ajutor lui Balduin impotriva musulmanilor, care amenintau orasul. Balduin a raspuns rapid apelului si cu un mic contingent (80 cavaleri), a descǎlecat in Edessa, unde a fost primit cu mare entuziasm.
Thoros i-a propus lui Balduin sǎ devinǎ mercenar in slujba lui, insǎ baronul european a cerut in schimbul protectiei, recunoasterea lui drept mostenitor legitim a lui Thoros si jumatate din toate veniturile orasului. Thoros a fost obligat sa cedeze si l-a adoptat pe Balduin. Abil intrigand, Balduin a fost in masura sa intoarcǎ impotriva tatalui sǎu adoptiv populatia orǎseneascǎ, in final o parte semnificativa din orǎseni au inceput sa ceara ca Cruciatul sǎ conducǎ de sine stǎtǎtor.
Suferind o infrangere din partea musulmanilor, Balduin s-a reintors in orasul, aici impreuna cu un comandant armean initiazǎ un complot impotriva lui Thoros. Cu sprijinul populatiei locale, conspiratorii l-au rasturnat si ucis pe Thoros, dupa care Balduin devine conducator deplin in Edessa, infiintind astfel Comitatul de Edessa.
Dupa moartea fratelui sau, Godefroy in 1100, Balduin l-a succedat la tron, in ciuda opozitiei Patriarhului Ierusalimului si unor cruciati, a fost incoronat in Biserica Nasterii Domnului din Betleem. Participind mai tot timpul in razboaie neincetate, Balduin a cucerit o coastǎ insemnatǎ cu multe orase majore, asigurand astfel posesiunilor sale comunicǎri strinse cu Lumea occidentala.
Balduin a murit pe 2 aprilie 1118 in timpul unei campanii in peninsula Sinai. Pe numele lui a fost denumit Lacul Bardawil, din regiunea unde a murit.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

primul rege ierusalimului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1800 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019460 (s)