News Flash:

Batalia Belgradului

12 Noiembrie 2014
893 Vizualizari | 0 Comentarii
Asediul Belgradului din anul 1456 a avut loc atunci cand o armata a Imperiului Otoman, condusa de sultanul Mehmed al II-lea, a atacat o armata condusa de Ioan Huniade, pe atunci regent al Regatului Ungariei, care apara cetatea Belgradului.

Dupa caderea Constantinopolului, Imperiul Otoman condus de sultanul Mehmed al II-lea si-a continuat expansiunea teritoriala in Europa, pregatindu-se sa cucereasca entitatea statala urmatoare, Regatul Ungariei. Desi Tara Romaneasca si Moldova erau la timpul respectiv tari vasale Portii Otomane, patrunderea in Europa de pe teritoriile celor doua provincii istorice romanesti prin cucerirea Transilvaniei ar fi fost dificil de efectuat din cauza granitelor naturale ale Carpatilor Orientali si Meridionali, lungimii traseului si, mai ales, din cauza organizarii sociale, economice, administrative si militare a Voievodatului Transilvaniei, care ar fi fost o entitate statala mult prea greu de invins.

Vezi si Batalia de la Borodino


Ca atare, calea fireasca de urmat a fost prin teritoriul Serbiei de azi, a carei mare parte fusese deja cucerita si se afla sub stapanire otomana. Singura piedica reala era cetatea de frontiera (in maghiara végvár) a orasului Belgrad (in maghiara Nándorfehérvár), aflat la acea data sub stapanire maghiara. Regentul Ungariei de atunci, Ioan de Hunedoara, membru de seama al familiei Huniade, avand experienta de peste doua decenii de lupte impotriva otomanilor, se asteptase si se pregatise corespunzator si indelung impotriva acestui atac.

Vezi si Batalia de la Podul Milvius

Asediul s-a transformat intr-o batalie de mare importanta, in al carei final Ioan a condus un contraatac spontan care a invaluit tabara turceasca, sultanul insusi fiind ranit si scapand cu viata cu greutate. S-a spus de atunci ca „batalia de la Belgrad a decis soarta lumii crestine”.

In cinstea victoriei, papa Calixt al III-lea a cerut ca fiecare biserica sa traga clopotele la pranz, obicei pastrat si astazi in toata lumea crestina.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

asediul belgradului imperiului otoman ioan huniade regatul ungariei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1744 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018160 (s)