News Flash:

Batalia Berlinului

28 Aprilie 2014
2412 Vizualizari | 0 Comentarii
Fortele disponibele pentru apararea orasului erau compuse din cateva divizii secatuite ale armatei si Waffen-SS, efective ale politieei, adolescenti din Tineretul Hitlerist si batrani din Volkssturm, unii dintre ei veterani ai primului razboi mondial.
In vest se afla Divizia de Infanterie Motorizata a XX-a Germana, la nord Divizia de Parasutisti a IX-a, la nord-est Divizia Panzer Müncheberg, la sud-est Divizia de Panzergrenadieri Voluntarii SS a XI-a Nordland, (la est de Aeroportul Tempelhof), iar Divizia de Panzergrenadieri a XVIII-a se afla in rezerva, in districtul central.
Soarta Berlinului era pecetluita, dar rezistenta aparartorilor a continuat cu darzenie. Sovieticii au avansat in oras pe mai multe directii principale:

Vezi si 
Arhivele armatei ruse din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, declasificate

dinspre sud-est, de-a lungul Frankfurter Allee, pana in Alexanderplatz;
dinspre sud
de-a lungul Sonnen Allee pana in Belle Alliance Platz,
pana in Potsdamer Platz pana la Potsdamer Platz;
din nord pana langa Reichstag.

Vezi si 
Inovatii medicale din Germania nazista  
Reichstagul, podurile Havel, Spandau si Moltke si Alexanderplatz au fost locurile in care s-au dat cele mai grele lupte, sovieticii fiind obligati sa cucereasca casa una cate una si etaj cu etaj, angajandu-se de multe ori in lupte corp-la-corp. Contingentele ne-germane din SS au lupta cu o darzenie iesita din comun, pe de-o parte pentru ca erau motivate ideologic, pe de alta pentru nu credeau ca, odata cazuti prizonieri, nu ar fi fost executati ca tradatori.
Pe 28 aprilie, Heinrici a refuzat sa execute ordinul lui Hitler de a a apara Berlinul cu orice pret si a fost inlocuit la comanda de generalul Kurt Student in ziua urmatoare.
Pe 30 aprilie, in timp ce trupele sovietice avansau spre centrul Berlinului, Adolf Hitler s-a casatorit cu Eva Braun, dupa care s-a sinucis impreuna cu proaspata sa mireasa. Generalul Weidling, comandantul militar al capitalei germane, a ordonat aparatorilor Berlinului sa se predea pe 2 mai. In ciuda ordinului, in special subunitati fanatice ale SS-ului, dar si ale adolescentilor din Tineretul Hitlerist au continuat sa lupte cu indarjire. De-abia pe 8 mai, ultimii aparatori germani, inclusiv cei comandati de Wilhelm Mohnke, s-au predat ca urmare a semnarii capitularii neconditionate de Germania Nazista.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

waffen-ss tineretul hitlerist volkssturm germana parasutisti vezi si
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1589 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012799 (s)