News Flash:

Batalia de la Agrigentum

24 Martie 2015
758 Vizualizari | 0 Comentarii
Cartagina se baza pe trupe de mercenari si trupe auxiliere: infanteristi libieni, iberici, gali, hopliti greci, aruncatori cu prastia din insulele Baleare, liguri si cavaleri numidieni. In secolul IV i.en., Cartagina avea o armata de 24 000 de infanteristi, 4000 de calareti si 400 de elefanti. Appian mentioneaza ca 40 000 de infanteristi, 1000 de calareti si 2000 de care grele s-au opus invaziei conduse de Agathocles din Siracuza. Cetatenii cartaginezi serveau ca ofiteri si calareti.

Vezi si Batalia de la New Orleans

Banda Sacra era o elita de soldati de elita dotati cu cele mai bune echipamente. Aveau arme similare cu cele ale hoplitilor greci: sulite, sabii, scut hoplon, precum si armura din bronz. Luptau in formatia de falanga si erau instruiti precum hoplitii. Se numarau 2500 de soldati in conformitate cu Diodor. Unitatile erau separate pe criterii etnice si lingivistice. Se incerca sa se stabileasca si sa se mentina comunicarea dintre unitatile grecest si cele punice.

Vezi si Batalia de la Crécy

Unitatea de baza permanenta la romani era legiunea alcatuita din cetateni romani recrutati (in numar de 4000-5000) repartizati in manipule. O legiune "polybiana" era alcatuita din trei randuri de infanterie grea in conformitate cu scrierile lui Polybius (denumita si Triplex Acies): in fata erau 1200 de Hastati ce luptau cu sabii si aruncau cu sulite usoare denumite "pilum", 1200 de Principes echipati cu sabii, sulite pilum si cu o armura din zale, si 600 de Triarii (soldati veterani), echipati cu sulite lungi denumite "hastae" si cu armuri din zale. Fiecare armatǎ consulara cuprindea patru legiuni. De asemenea, aliatii "Socii" le furnizau trupe si unitati de cavalerie "alae" pe langa suportul aruncatorilor de sulite "Velites". Intalnind razboinici iberici in Sicilia pentru prima data, romanii au preluat modelul sabiei spaniole "gladius hispaniensis", care a devenit un standard in infanteria romana din secolul al III-lea i.en.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cartagina mercenari insulele baleare armata agathocles siracuza
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2301 (s) | 23 queries | Mysql time :0.074940 (s)