News Flash:

Batalia de la Catlabuga

17 Februarie 2015
2203 Vizualizari | 0 Comentarii
Batalia de la Catlabuga a avut loc pe 16 noiembrie 1485 intre trupele lui Stefan cel Mare si forte ale Imperiului Otoman care aparau cetatea Chilia (azi in Ucraina). Armata moldoveana a fost victorioasa, dar Stefan nu a mai fost in stare sa-si continue actiunile in vederea recuperarii Chiliei.

Ca raspuns la incercarea domnului Moldovei de a recupera cetatile maritime, Chilia si Cetatea Alba, sultanul Baiazid al II-lea (1481 - 1512) trimite o oaste otomano-tatara pentru pedepsirea acestuia.

Astfel, noul sangeacbey de Silistra, Bali bey Malkocioglu, patrunde cu trupele in Moldova, pentru a o jefui, trecind pe un pod ridicat peste Prut. Grosul ostirii sale ramine intre Prut si Nistru, el trimitind doar avangarzile sa atace.

Vezi si Reliatiile lui Stefan cel Mare cu Tara Romaneasca


Stefan, alaturi de cca. 3.000 cavaleri poloni greu inarmati, nu s-a confruntat direct cu ostirile otomane, ci le-a atras in locuri stramte, ca sa le poata lovi mai bine:
„Si astfel, fiind pretutindeni batuti de Stefan, turcii au fost nevoiti sa iasa din tara lui”,scrie cronicarul polon Bielski. Batalia finala s-a dat in apropiere de Chilia, langa lacul Catlabuga, victoria fiind evidentiata si intr-o cronica lituaniana:
„deodata oastea turceasca si hoarda intreaga cu mare strigat i-a lovit pe ai nostri [crestini] si trei ceasuri a fost mare batalie, cind polonii au inceput sa intre in dezordine, sa plece cu totii si i-au dus pe turci spre rezerva [moldovenilor]... Acolo toti turcii au fost infrinti pe capete.”

Vezi si Stiati ca Stefan cel Mare....

Au ramas pe cimpul de lupta 8.000 de otomani si 3.000 de crestini.

In primavara anului urmator (1486) o numeroasa armata in frunte cu Baly-beg iarasi invadeaza Moldova, intentionind s-o supuna. Pentru acesta insa trebuia, intii de toate, sa-l detroneze pe Stefan. In batalia de la Scheia (1486) moldovenii condusi de Stefan si de aceasta data i-au biruit pe turci, omorindu-l pe Hronoda (Hroiot), pretendentul la tron.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

imperiului otoman cetatea chilia cetatea alba prut nistru otomani
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2402 (s) | 34 queries | Mysql time :0.083776 (s)