News Flash:

Batalia de la Dandanaqan

1 Februarie 2015
737 Vizualizari | 0 Comentarii
Batalia de la Dandanaqan s-a dat intre selgiucizi si Imperiul Ghaznavid in 1040. Batalia s-a sfarsit cu o victorie selgiuca, distrugand dominatia gaznavida in Horasan.

Cand capetenia Tughril si fratele sau, Chaghri Beg, au recrutat o armata puternica, si au inceput sa hartuiasca teritoriile gaznavizilor. Dupa jafurile selgiuce din orasele de granita, sultanul Mas'ud I (fiul lui Mahmud din Ghazni) i-a obligat sa se retraga.

Vezi si Batalia de la Borodino

In timpul marsului armatei sultanului Mas'ud spre Sarakhs, selgiucizii au hartuit trupele gaznavide cu tactici de genul loveste si fugi. Invadatorii au distrus, de asemenea si, drumurile de aprovizionare gaznavide. Disciplina si moralul trupelor gaznavidelor au scazut drastic. In final, pe 23 mai 1040, in jur de 20,000 de soldati selgiuci s-au angajat intr-o lupta impotriva unei armate de 50,000 de oameni in Dandanaqan, intre orasele Merv si Sarakhs.

Vezi si Batalia de la Dorestad


Selgiucizii au ocupat Horasanul, insa orasele din regiune au opus o mica rezistenta. Succesul lui Tughril in asedierea Isfahanului din 1050-1051, l-a condus sa intemeieze un imperiu, care va fi cunoscut ma tarziu ca „Marele Imperiu Selgiuc”. Mas'ud s-a retras in India, insa este detronat si ucis mai tarziu in captivitate.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

imperiul ghaznavid victorie selgiuca chaghri beg sarakhs
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2088 (s) | 23 queries | Mysql time :0.078523 (s)