News Flash:

Batalia de la Guadalcanal

5 Iunie 2013
3422 Vizualizari | 0 Comentarii
Batalia de la Guadalcanal, nume de cod Operation Watchtower (Operatiunea Turnul de Veghe) in cadrul fortelor aliate, s-a desfasurat intre 7 august 1942 si 9 februarie 1943 in zona Insulei Guadalcanal si a facut parte din teatrul de operatiuni din Pacific al Celui de Al Doilea Razboi mondial. Aceasta campanie militara a fost aprig disputata pe uscat, pe mare si in aer si a fost prima ofensiva majora lansata de fortele aliate impotriva Imperiului Japonez, scrie adevarul.ro.
La 7 august 1942, fortele aliate, predominant americane, au initiat debarcari pe insulele Guadalcanal, Tulagi, si Florida (Nggela Sule) din Insulele Solomon cu scopul de a impiedica utilizarea lor de japonezi ca baze pentru a ameninta rutele de aprovizionare dintre SUA, Australia si Noua Zeelanda. Aliatii intentionau sa utilizeze Guadalcanal si Tulagi ca baze ale unei campanii de a ocupa sau neutraliza marea baza japoneza de la Rabaul de pe New Britain. Aliatii au depasit numeric pe japonezi, care ocupasera insulele din mai 1942 si au capturat Tulagi si Florida, precum si un aerodrom (ulterior denumit Henderson Field) care era in constructie pe Guadalcanal. Surprinsi de ofensiva aliata, japonezii au efectuat intre august si noiembrie 1942 cateva tentative de a recupera Henderson Field. Trei batalii terestre majore, cinci mari batalii navale, si batalii aeriene continue si aproape zilnice au culminat cu Batalia Navala de la Guadalcanal de la inceputul lunii noiembrie 1942, in care s-a facut ultima tentativa japoneza esuata de a debarca suficienti soldati pentru a reocupa Henderson Field.
In decembrie 1942, japonezii au renuntat sa mai incerce sa recastige Guadalcanal si au evacuat restul fortelor la 7 februarie 1943. Campania de la Guadalcanal a fost o victorie strategica importanta a fortelor aliate impotriva japonezilor pe teatrul din Pacific. Japonezii ajunsesera la apogeul cuceririlor lor in Pacific, iar Guadalcanal a reprezentat trecerea Aliatilor de la operatiunile defensive la o ofensiva strategica pe acest teatru de operatiuni, ofensiva ce a avut ca rezultat capitularea Japoniei la sfarsitul razboiului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

operation watchtower
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1554 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013364 (s)