News Flash:

Batalia de la Khe Sanh

21 Ianuarie 2015
813 Vizualizari | 0 Comentarii
Batalia de la Khe Sanh a avut loc in nord-vestul Provinciei Quang Tri, Republica Vietnam (Vietnamul de Sud), intre 21 ianuarie si 8 aprilie 1968 in timpul Razboiului din Vietnam. Combatantii erau parti din Forta Amfibie Marina III a Statelor Unite, precum si din Armata Republicii Vietnam de o parte, si doua pana la trei unitati de dimensiunea unei divizii din cadrul Armatei Populare Vietnameze. Comandamentul american din Vietnamul de Sud a dat operatiunii de aparare a bazei numele de cod Operatiunea Scotland.

Vezi si Batalia de la Passchendaele


Comandamentul american din Saigon credea la inceput ca operatiunile din jurul Khe Sanh-ului din vara lui 1967 fac parte dintr-o simpla serie de ofensive nord-vietnameze minore in regiunile de granita. Aceasta apreciere a trebuit sa fie revizuita, insa, cand s-a descoperit ca Armata Populara Vietnameza deplasa forte majore in regiune in timpul toamnei si iernii. A avut loc o acumulare de forte americane si actiunile de la Khe Sanh au inceput cand baza marinei americane a fost izolata. Intr-o serie de actiuni disperate ce au durat timp de 77 de zile, Baza de Lupta Khe Sanh (KSCB) si avanposturile de pe dealurile din imprejurimi s-au aflat sub un tir nord-vietnamez constant de artilerie, mortiere si rachete.

Vezi si Batalia de la Varsovia din 1920

In timpul bataliei, Fortele Aeriene ale SUA au declansat o campanie masiva de bombardament aerian (Operatiunea Niagara) pentru a sustine baza marinei. Aceasta campanie a folosit ultimele inovatii tehnologice pentru a localiza fortele nord-vietnameze. Efortul logistic de sustinere a bazei marinei, dupa izolarea ei pe uscat, a impus implementarea altor inovatii tactice pentru continuarea aprovizionarii bazei.

In martie 1968, o forta combinata a marinei si armatei americane impreuna cu armata sud-vietnameza a lansat o expeditie terestra (Operation Pegasus) care a reusit sa despresureze baza marinei de la Khe Sanh. Batalia a reprezentat o victorie tactica pentru fortele sud-vietnameze si americane, desi nu a avut implicatii strategice clare; unii istorici au remarcat ca atacurile Armatei Populare din jurul frontierei anterioare Ofensivei de Tet de la inceputul lui 1968 au servit doar pentru a distrage atentia inamicului in timp ce se strangeau fortele Viet Cong.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

republica vietnam forta amfibie statelor unite operatiunea scotland
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2300 (s) | 23 queries | Mysql time :0.078535 (s)