News Flash:

Batalia de la Lissa

15 Martie 2015
807 Vizualizari | 0 Comentarii
Batalia de la Lissa a fost o confruntare militara desfasurata in anul 1866 intre flota austriaca si cea italiana in jurul insulei Vis (in italiana Lissa) din Marea Adriatica.

In ciuda inferioritatii numerice si logistice, flota austriaca, aflata sub comanda amiralului Wilhelm von Tegetthoff, a invins-o pe cea italiana aflata sub comanda amiralului Carlo Persano. De mentionat faptul ca victoria Austriei s-a datorat in buna masura marinarilor croati, care au alcatuit mai mult de jumatate din efectivele de marinari pe navele austriece. A ramas legendara figura lui Marco Florio (italian din Dalmatia), capitanul al fregatei austriece Arhiducele Friedrich (in germana Erzherzog Friedrich).

Vezi si Batalia de la Fano

In acelasi timp este de remarcat ca fortareata propriu-zisa Lissa s-a aflat sub comanda colonelului transilvanean David Urs de Margina, care a dovedit in timpul luptei abilitati tactice deosebite, precum si o mare tarie de caracter, ceea ce a facut ca publicatiile timpului sa-l numeasca „eroul de la Lissa”.

Vezi si Batalia de la New Orleans

Veteranii romani transilvaneni au primit loturi de pamant in perimetrul de astazi al comunei Lisa (judetul Brasov). In tot cazul, satul Lisa din Tara Fagarasului este mult mai vechi. Cel putin, in anul 1733, (deci cu 133 de ani inainte de Batalia de la Lissa), cand a avut loc conscriptiunea (recensamantul) organizat(a) de episcopul Ioan Inocentiu Micu Klein al Blajului, localitatea exista (cu acelasi nume Lisa) si avea 220 de familii, cu alte cuvinte circa 1100 de suflete.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

insulei vis marea adriatica carlo persano legendara marco florio
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2364 (s) | 34 queries | Mysql time :0.079377 (s)