News Flash:

Batalia de la Sluys

20 Ianuarie 2015
1089 Vizualizari | 0 Comentarii
Batalia de la Sluys (in engleza Battle of Sluis, in franceza Bataille de L'Écluse) a fost o importanta batalie navala a Razboiului de 100 de Ani, care a asigurat Angliei si aliatilor sai suprematie navala asupra Frantei si controlul asupra Canalului Manceii.

Odata cu inceperea, in 1337, a conflictului militaro-politic dintre Anglia si aliatii sai, pe de o parte, si Franta si aliatii sai pe de alta parte, care a intrat in istorie ca Razboiul de 100 de Ani, regele englez Eduard al III-lea a devenit interesat de portul Sluis "paradisul comercial" al orasului Brugge, acesta fiind un important centru al comertului european in acea perioada. Dupa ce a adunat o importanta flota catre luna iunie, 1340, regele s-a apropiat de port, avand de gand sa-l ocupe, cand dintr-o data a fost avertizat de francezii care au captarat golful si s-au intarit acolo. Regele a decis sa atace flota franceza.

Vezi si Ludovic al IX-lea, regele francez devenit sfant

Pe 22 iunie 1340 Eduard a pornit pe mare, adunind un numar maxim de nave (cca. 200). In largul coastei Flandrei fortelor engleze s-a alaturat un escadron sub comanda amiralului Robert Morley, astfel flota britanica atinsese 250 de nave. La 23 iunie flota engleza s-a apropiat de golful Sluis, aici bazandu-se o flota franceza de pana la 400 de nave (numai 190 fiind insa gata de lupta, cele mai multe dintre care au fost angajate de la genovezi). Flota engleza era comandata de amiralul Robert Morley, sub conducerea regelui Eduard al III-lea. Flota franceza, formata din trei escadrile, era comandata de amiralul Hugues Quiéret si de un oarecare genovez Barbavera. Francezii s-au aliniat in patru randuri, dintre care primul era alcatuit din nave mai mari si mai puternice, care erau sustinute de arbaleti genovezi. Escadronul englez era constituit in doua linii, dintre care primul, la fel ca si la escadronul inamic, era completat de navele cele mai mari.

Vezi si Disputele teritoriale. O cauza a Razboiului de 100 de Ani

Batalia a inceput pe 24 iunie. Amiralul francez a decis sa le stopeze englezilor intararea in port, dar navele britanice cu manevre complexe au putut sa se intoarca si sa atace escadronul francez pe toate flancurile. Batalia a durat toata ziua si sa incheiat cu infrangerea completa a francezilor, din cauza unei flexibilitati si mobilitati mai mare a navelor engleze. Pierderile francezilor au fost aproximativ 16 - 20.000 de oameni, fiind ucis in lupta insasi comandantul francez Quiéret. Béhuchet, potrivit lui Jean Froissart, a fost capturat de englezi si a fost spanzurat pe catarg. Barbavera si alti genovezi s-au salvat fugind pe mare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

batalie navala angliei aliatilor canalului manceii brugge
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2304 (s) | 23 queries | Mysql time :0.074871 (s)