News Flash:

Batalia de la Zboriv (1649)

20 Mai 2015
631 Vizualizari | 0 Comentarii
Batalia de la Zboriv (5/15 august – 6/16 august 1649) a fost una dintre bataliile din timpul Rascoalei lui Hmelnitki dintre armata polonezo-lituaniana condusa de regele Ioan Cazimir pe de-o parte si fortele aliate ale cazacilor condusi de hetmanul Bogdan Hmelnitki si tatarii comandati de hanul İslam al III-lea Ghiray.

Batalia a avut loc la Zboriv, localitate aflata in zilele noastre pe teritoriul Ucrainei (Regiunea Ternopil).Dupa seria de infrangeri suferite in vara anului 1648, liderii polonezi au hotarat sa rupa armistitiul si, in primavara anului 1649, au declansat un atac in inima Ucrainei. Comandantii polonezi au hotarat sa ii atace simultan pe rebelii cazaci pe doua directii.

Principele lituanian Janusz Radziwiłł a avut sarcina sa ii atace pe cazaci prin Belarus si sa cucereasca orasul Kiev.

Vezi si Batalia de la Lacul Peipsi

Aliatii cazaco-tatari au hotarat la radul lor ca in iunie 1649 sa lanseze o ofensiva pe doua directii. Principala forta condusa de Bogdan Hmelnitki urma sa atace spre vest, iar o forta cu efective mai mici condusa de polcovnicul Kicevski urma sa asigure protectia flancului armatei hetmanului impotriva atacurilor lituanienilor din regiunea Polesia. Hmelnitiki era sprijinit de un detasament important al tatarilor condusi de insusi hanul İslam Ghiray.

Vezi si Batalia de la Keresztes

In iunie 1649, cazacii au reusit sa invinga puternicele trupe poloneze conduse de principele Jeremi Wiśniowiecki, nevoite sa se retraga in cetatea Zbaraj (aflata in zilele noastre in Regiunea Ternopil – Ucraina), unde au fost asediate de efective net superioare. Regele Ioan Cazimir a hotarat sa porneasca din Lublin in fruntea unei armate de aproximativ 30.000 de soldati in sprijinul asediatilor de la Zbaraj.

Hetmanul Hmelnitki a fost instiintat de iscoadele sale cu privire la deplasarea armatei conduse de regele polonez si a hotarat sa o atace prin surprindere. Fara sa ridice asediul Zbarajului, lasandu-l la comanda pe polocovnicul Ivan Ciornota, Hmelnitki a pornit in intampinarea armatei regale, pe care le-a interceptat pe maul raului Stripa.

Pe 5 august, pe cand se aflau la o distanta de o zi de Zbaraj, armata Coroanei poloneze a fost atacata de cazaci in timp de traversau raul Stripa. Armata comandata de Cazimir nu a fost gata de lupta cand cazacii si-au declansat atacul – sleaticii nu erau prezenti in randul trupelor pe care le comandau ci erau la cina. Dupa pierderea in lupta a aproximativ 4.000 de soldati, principalele forte poloneze au reusit sa traverseze raul cu cele 15 tunuri si au inceput construirea unei tabere intarite.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bataliile polonezo-lituaniana ioan cazimir bogdan hmelnitki kiev
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2168 (s) | 23 queries | Mysql time :0.075486 (s)