News Flash:

Batalia din Dealul Spirii

13 Septembrie 2013
2193 Vizualizari | 0 Comentarii
Batalia din Dealul Spirii (13 septembrie 1848, pe atunci langa Bucuresti) a fost ultima confruntare armata disputata pe teritoriul romanesc dintre structuri militare ale Tarii Romanesti (Batalionul 2 Infanterie din Regimentul 2 Linie Infanterie, Compania a 7-a din Regimentul 1 Linie Infanterie si Compania de pompieri condusa de Capitanul Pavel Zaganescu) si un corp de armata otomana.
Revolutia de la 1848 in Tara Romaneasca a avut initial succes. La inceputul verii, principele Bibescu a abdicat dupa ce guvernul revolutionar a preluat puterea. Revolutionarii munteni isi propuneau printre altele emanciparea clacasilor si a evreilor, eliberarea robilor tigani, guvernarea in acord cu principiul separarii puterilor in stat, limitarea puterii domnesti si crearea unei garzi nationale (vezi proclamatia de la Islaz). Guvernul a incercat sa implementeze aceste reforme democratice, dar adversarii revolutiilor de la 1848, si anume marile imperii europene au intervenit. Astfel, la 13 septembrie 1848, trei puternice coloane militare otomane au patruns in Bucuresti, dupa arestarea fruntasilor revolutionari si zdrobirea rezistentei poporului neinarmat. In fata celei de-a treia coloane otomane, comandata de Kerim-pasa, au stat trupele aflate sub comanda Colonelului Radu Golescu, Comandantul Garnizoanei Bucuresti.
Colonelul Radu Golescu concentrase in Dealul Spirii Batalionul 2 din Regimentul 2 Linie Infanterie si Compania a 7-a din Regimentul 1 Linie, punandu-le sub comanda Maiorului Nicolae Greceanu. Spre aceste trupe se indrepta si compania de pompieri de sub comanda Capitanului Pavel Zaganescu. Cautand sa previna rezistenta unitatilor militare, Locotenenta domneasca instaurata de trupele interventioniste a dat ordin de predare a cazarmii Alexandria. Ostasii romani au dat dovada de un puternic spirit antiotoman, reliefat initial in atitudinea Colonelului Radu Golescu care, la cererea lui Kerim-Pasa de a-si dezarma ostasii, a raspuns cu mandrie ca „datoria unui soldat este sa moara cu arma in mana si ca mai multumit este in acest caz decat sa se vada dezarmat”Surprins placut de acest raspuns, comandantul turcilor, Kerim–Pasa, ordona retragerea trupelor otomane spre oras pana la reglementarea pe cale diplomatica a situatiei tensionate create. Pe drumul de intoarcere, acestea s-au intalnit cu Compania de pompieri comandata de Capitanul Pavel Zaganescu. La apropierea acesteia de cazarma s-a produs un incident care avea sa duca la inceperea unei adevarate batalii. Infanteria si artileria otomana erau masate in apropierea cazarmii, in preajma unui podet care ingusta mult calea Companiei de pompieri. La trecerea acesteia, Sublocotenentul Balasan l-a atins cu cotul pe un artilerist turc. Incident aparent fara importanta, ura crancena dintre romani si turci a facut ca acest incident sa degenereze. Sublocotenentul roman a fost lovit de un maior turc cu latul sabiei. Ofiterul roman a tras doua focuri de pistol, intai asupra maiorului turc (pe care l-a ucis), apoi asupra lui Kerim-Pasa (caruia i-a ucis calul). In evenimente au intervenit ostasii romani pentru a-si apara comandantul. Trupele otomane ataca cu violenta Compania de pompieri care opune o puternica rezistenta si strapunge liniile inamice si reuseste sa continue lupta alaturi de ostasii aflati in cazarma Alexandria din Dealul Spirii. Dupa o lupta crancena ce adurat aproximativ 2 1/2 ore (de la 4 1/2 ore dupa-amiaza pana la 7 ore seara) trupele romane au fost imprastiate iar militarii turci au pus stapanire pe Bucuresti iar Revolutia de la 1848 din Tara Romaneasca a fost inabusita.
Chiar daca Batalia din Dealul Spirii s-a incheiat cu infrangerea trupelor romane, totusi din punct de vedere istoric, aceasta lupta consfinteste dorinta nationala de autodeterminare, chiar daca acest lucru presupune insasi jertfa suprema.
Pentru comemorarea eroilor pompieri cazuti in lupta, pe Dealul Spirii a fost ridicat in anul 1901 Monumentul Eroilor Pompieri din Bucuresti, monument cu un trecut la fel de zbuciumat ca si evenimentele a caror memorie o reprezinta.
Ziua de 13 Septembrie a fost sarbatorita mai apoi ca fiind Ziua Pompierilor din Romania, insa a fost legal oficializata incepand din 1953.

Bibliografie: DESTIN SI VOCATIE: Monografie istorico-militara; De la Regimentul 2 Linie (12 iunie 1830) la Brigada 19 Mecanizata "Ziridava" (12 iunie 2000), Cluj-Napoca, Editura Casa Cartii de Stiinta, 2000, p. 28]
Istoria fondarei orasului Bucurest (capitolul "Ceva despre revolutia din 1848") de Dimitrie Papazoglu
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

batalia dealul spirii tarii romanesti armata otomana
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1661 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013138 (s)