News Flash:

Batalia din Stramtoarea Tsushima

9 Februarie 2015
817 Vizualizari | 0 Comentarii
Batalia din stramtoarea Tsushima (in limba japoneza:対馬海戦, tsushima-kaisen, (in limba rusa:Цусимское сражение, Tsusimskoye srazheniye) a fost principala batalie navala care a avut loc intre Rusia si Japonia in Razboiul Ruso-Japonez. Aceasta batalie a fost singura batalie navala decisiva din Istoria marinei in care au luptat intre ele cuirasate moderne cu corp de otel prima batalie navala in care telegraful a jucat un rol extrem de important si a fost caracterizat ca "ecoul pe moarte al erei vechi - pentru ultima data in istoria navala de razboi navele de linie ale unei flote invinse s-au predat in larg".

Lupta a fost purtata in zilele 27-28 mai 1905 (14-15 mai, in Calendarul Iulian, in uz pe atunci in Rusia), ca pozitie in stramtoarea Tsushima, intre Coreea de Sud si Japonia. In aceasta lupta Flota japoneza sub comanda amiralului Heihachirō Tōgō a distrus doua treimi a flotei ruse, aflata sub comanda amiralului Zinoviev ​​Rojestvenski, care a efectuat o calatorie de peste 18.000 de mile marine (33,000 km) din Marea Baltica, pentru a ajunge in Orientul Indepartat. La Londra in 1906, Sir George Sydenham Clarke scria: „Batalia de la Tsushima este de departe cel mai mare si mai important eveniment naval de la Batalia de la Trafalgar incoace." Decenii mai tarziu, istoricul Edmund Morris a sustinut ca aceasta a ramas cea mai mare batalie navala de la Trafalgar.

Vezi si Razboiul din Golf - scurt istoric

Inainte de Razboiul ruso-japonez, tarile au construit cuirasate cu tunuri de diferite calibre, in principal de 152 mm (6 toli), 203 mm (8 toli), 254 mm (10 toli) si 305 mm (12 toli), cu intentia ca aceste cuirasate sa lupte cu alte nave in actiuni decisive ale flotei. Batalia de la Tsushima a demonstrat ca viteza cuirasatelor si armele de mare calibru cu bataie mai lunga sunt mult mai avantajoase in bataliile navale decat un amestec de tunuri de diferite calibre.

Vezi si Batalia de la Trafalgar

Telegrafia a fost inventata in ultima jumatate a anilor 1890 si la sfarsitul secolului toate fortele navale majore au adoptat de acest mijloc de comunicare mult imbunatatit. Desi Alexander Popov, Stepanovici de la Institutul de Lupte Navale a construit si a prezentat un telegraf in 1900, Marina Imperiala Rusa a fost adoptat initial echipamentele fabricate de firma Telefunken din Germania. In Japonia, profesorul Shunkichi Kimura a primit sarcina de la Marina Imperiala Japoneza sa isi dezvolte propriul sistem de comunicatii fara fir, iar acest sistem a fost montat pe multe dintre navele de razboi japoneze inainte de 1904. Desi ambele parti au avut telegrafie fara fir devreme, rusii au fost folosit echipamente germane si a avut dificultati in utilizarea si intretinerea lor, in timp ce japonezii au avut avantajul de a folosi propriul echipament. Este recunoscut astazi ca aceasta lupta a fost inceputul aplicarii contramasurilor electronice in conflictele militare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

batalia stramtoarea tsushima razboiul ruso-japonez batalie navala
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2270 (s) | 23 queries | Mysql time :0.075514 (s)