News Flash:

Biertan, centrul sasilor din Transilvania

27 Septembrie 2013
1517 Vizualizari | 0 Comentarii
In 1397 Biertanul este atestat ca cetate. Ca orice asezare saseasca, avea organizare urbanistica, remarcandu-se stilul francon al sirurilor de case dispuse in jurul unei piete centrale, deasupra careia se inalta impunatoarea biserica-cetate. Impresionantul monument de cult imbina armonios stilul gotic cu cel al Renasterii, aparat fiind de trei ziduri de incinta cu turnuri si bastioane medievale. Prima incinta a cetatii este atribuita secolului al XII-lea, cand probabil a fost ridicata si prima biserica (Sf. Maria). Biserica actuala a fost ridicata in 1486-1524, in stil gotic-tarziu.
Timp de 300 de ani, intre 1572 si 1867, Biertanul a fost sediul episcopatului sasesc, aceasta favorizand construirea uneia dintre cele mai puternice cetati taranesti din Transilvania, in jurul bisericii fortificate. In 1572, preotul Lucas Unglerus (din Biertan) este ales intendent suprem al comunitatii evanghelice din Transilvania, localitatea castigand in importanta spiritual – religioasa ceea ce pierduse in plan administrativ in defavoarea Mediasului. In 1704, cetatea, desi foarte puternica, a fost luata prin surprindere de curuti, si devastata de acestia; in timpul ocupatiei curutilor, acestia au furat vasele pretioase de cult, documente inestimabile si au violat criptele episcopilor in cautare de tezaure.
In anul 1733, cand episcopul unit Inocentie Micu-Klein a organizat o conscriptiune in Ardeal, in localitateaBertán erau recenzate 35 de familii romanesti. Cu alte cuvinte, in Biertanul anului 1733 traiau circa 165 de romani. Acestia, insa, nu aveau nici preot si nici biserica, potrivit istoriesicultura.ro.
Protopopul Stefan Moldovan a mentionat in anul 1852 faptul ca in perioada 1833-1844 biserica romaneasca a fost folosita alternativ de ortodocsi si de greco-catolici. In anul 1844 „neunitii [ortodocsii] au lapadat pe uniti [greco-catolici] din biserica comuna, si asia [sic] unitii au fost fara de oratoriu pana in an[ul] 1850 (…) si acum se gatesc a redica biserica demna de acest nume.”
Odata cu prabusirea comunismului, creste numarul sasilor care parasesc Biertanul cu destinatia Germania. Daca in anul 1977 locuiau in Biertan 1613 sasi, in anul 1992 Biertanul numara doar 280 locuitori sasi.
Biserica fortificata
Biserica de tip hala, ocupa partea centrala a complexului, fiind construita intre anii 1490 si 1520 in stilul gotic tarziu combinat cu o puternica influenta renascentista. Constructie monumentala, de mari dimensiuni, are trei hale de inaltimi egale. Intrarea se face prin trei porti: de vest, de nord si de sud. Mesterii din Viena si Nürnberg sunt parintii spirituali ai celor care au realizat intre 1483 si 1513 splendidul altar poliptic al bisericii de aici, cel mai mare din tara, cu cele 28 de panouri pictate ale sale. Amvonul, sculptat in piatra, din 1500, desi opera mesterului Ulrich din Brasov, tradeaza puternica influenta sud-germana. Turnul-mausoleu este amplasat la nord-est si are la parter un mausoleu care adaposteste, din 1913, mormintele preotilor acestei biserici.
Datorita sistemului original de inchidere, care functioneaza si astazi, usa sacristiei se bucura de faima internationala, fiind premiata la Expozitia Mondiala din 1900 de la Paris. Aceasta reprezinta un exemplu reprezentativ de manufactura saseasca medievala. Biserica-cetate din Biertan, cu hramul „Sfanta Maria“, a fost restaurata prin donatii facute de fii ai locului raspanditi in Europa, Statele Unite ale Americii si Australia. Seful proiectului de restaurare, arhitectul Hermann Armeniu Fabini, a fost distins, in 1991, cu medalia „Europa Nostra“.
Turnul cu ceas. Se afla la nord-est de biserica, prezinta o pasarela de lemn si ferestre de tragere, iar deasupra, acoperisul piramidal, formeaza ceasul propriu-zis.
In nordul bisericii se afla turnul cu clopot din lemn. In prima parte a secolului XIX, acest turn a fost consolidat de catre tamplarul Hoeck.
Turnul mausoleului si turnul bastion inchisoare - in acest bastion, in mica sa incapere dotata cu un singur pat, o masa, o farfurie si un singur set de tacamuri erau inchise perechile care doreau sa se desparta sau aveau neintelegeri grave.
Turnul catolic se afla la sud de biserica. Tematica iconografica a zidurilor este Judecata De Apoi. Acest turn al catolicilor a reprezentat multa vreme un simbol al tolerantei religioase intr-o tara scuturata adesea de conflicte etnice si confesionale.
Turnul primariei se afla situat in vestul bisericii. El reprezenta si turn-poarta la drumul de carute care intra in biserica facand legatura intre zidul interior si zidul mijlociu de incinta a bisericii.
In sudul bisericii drumul de care trece pe sub doua turnuri-poarta: unul corespunzator zidului al treilea de incinta si altul corespunzator zidului al doilea de incinta. Turnul interior mai era numit si Turnul Slaninii, deoarece in vreme de asediu constituia un important depozit pentru alimente.
Bastionul Tesatorilor se afla in vestul bisericii, pozitionat pe zidul exterior de incinta. In prezent acest turn s-a transformat in atelierul unui pictor din Biertan.
Donarium-ul de bronz
Biertan este un loc incarcat de istorie. Cea mai semnificativa descoperire arheologica din asezarea saseasca de la Biertan dateaza din secolul al IV-lea, fiind vorba de un disc din bronz. Cunoscut sub numele de Donarium, acesta, descoperit in 1775 in padurea Chimdru, la circa 5 km langa Biertan, are inscriptionata monograma lui Hristos, precum si o tablita purtand inscriptia latina „EGO ZENOVIUS VOTUM POSUI“ (eu, Zenovius, am pus acest dar) si se presupune ca a apartinut unui candelabru din bronz dintr-un sanctuar crestin, atestand astfel existenta unor comunitati daco-romane care, pe teritoriul fostei provincii, au imbratisat crestinismul prin filiera latina, cu mult inainte de venirea slavilor.
Adeptii teoriilor migrationiste prefera sa considere obiectul ca fiind prada de razboi. Unii cercetatori presupun ca obiectul ar fi provenit din zona orasului Aquilea, din nordul Italiei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

biserica fortificata turnul mausoleului turnul catolic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1611 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020473 (s)